Innis & Gunn smaksätter julen

Det finns ett oändligt antal med recept på julens alla maträtter och alla har vi våra egna favoriter på julbordet. Att smaksätta mat med öl är ingen nyhet och här har vi valt tre favoriter från skottska Innis & Gunn. Här kommer tre recept på givna rätter på julbordet men med en liten twist. Vad sägs om inlagd sill med toner av ekfat, en IPA-gravad lax eller julköttbullar med romfatstoner och julkryddor.

INLAGD SILL MED SMAK AV INNIS & GUNN ORIGINAL

Ingredienser

2 burkar inläggningssill
0,7 dl ättiksprit
1,2 dl strösocker
2 dl Innis & Gunn Original
1 rödlök
2 små scharlottenlökar
1 morot – tunna skivor
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn

 

Gör så här:

  • Värm ättikspriten, Innis & Gunn Original och strösocker tills sockret löst sig. Tillsätt lagerblad och kryddor.
  • Låt lagen kallna
  • Skiva morötter och lök.
  • Skölj av sillen och skär i bitar.
  • Varva morötter, lök och sill.
  • Häll över lagen och låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar, helst 1-2 dygn.

INNIS & GUNN TOASTED OAK-GRAVAD LAX

Ingredienser

1 kg norsk färsk lax
1,5 dl grovsalt
1,5 dl socker
0,5 dl grovmalen vitpeppar
1 msk torkad koriander (krossad)
1 knippe dill
1 flaska Innis & Gunn Toasted Oak IPA
1 msk olivolja

 

Gör så här:

  • Gnid in laxen med olivolja och sprid kryddor och dill jämnt över laxen.
  • Lägg laxen med skinnsidan uppåt, häll över ölen och ställ i kylen i ungefär 20 timmar. Vänd den ett par gånger under tiden.
  • Skiva upp laxen när den är färdiggravad. Servera gärna med potatis och en hovmästarsås.
  • Till detta avnjuter du en väl kyld Innis & Gunn lager.

 

JULKÖTTBULLAR MED INNIS & GUNN RUM FINISH

Ingredienser

500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 ägg
2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
2-3 msk stark senap (gärna hemlagad)
1 dl Innis & Gunn Rum Finish
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  • Blanda samman ölet, gräddmjölken och ströbröd i en bunke och låt ströbrödet svälla, ca 5 minuter.
  • Tillsätt ägg, kryddpeppar, nejlikor och ingefära.
  • Blanda samman med köttfärsen och tillsätt senap. Krydda med salt och peppar.
  • Forma köttbullar som du bryner i smör i en stekpanna. Låt eventuellt eftervärma i ugnen, 150-200 grader.

Skrivet av Michael Karlberg 20 december, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!