7 frågor till Rudi Ghequire på Rodenbach

I belgiska Roeselare hittar man en av världens främsta producenter av öltypen oud bruin. På Rodenbach har man bryggt det unika flamländska ölet i mer än 175 år. Vi passade på att ställa några frågor till den legendariska bryggmästaren Rudi Ghequire inför Jul.

Hur skulle du summera 2019 för Rodenbach?

Det har varit ett fantastiskt år för både bryggeriet och mig personligen. Vi exporterar mer och mer och världen verkar ha upptäckt all underbar öl från Belgien. Under året har vi förbättrat receptet för vår Rodenbach Fruitage och tagit fram en ”perfect serve”, något som våra kunder verkligen gillat. Vi har även tagit fram spännande nyheter som är på gång framöver.

Vilket är ditt favoritögonblick 2019?

– Vi har fått två underbara barnbarn under året vilket vi såklart är mycket lyckliga över. Vi har haft många trevliga besök under året och det var väldigt trevligt när Sam Callagione från Dogfish Head Brewery besökte oss med sin familj och bryggmästare.

Hur ser du på Rodenbach och 2020?

– Jag kommer att fortsätta att berätta historien om vår unika ölstil och fortsätta att övertyga ölälskare på hela jorden hur fantastiska våra öl är. Vi kommer fortsätta att växa och sprida Rodenbachs unika öl. Vi kommer under 2020 ta fram en ”Rodenbach Beer Experience” i vårt gamla brygghus som byggdes 1864.

Har du någon hälsning till alla svenskar som älskar Rodenbachs unika öl?

– Kom och besök oss under året och upptäck fler av våra fantastiska öl och se vårt unika och vackra bryggeri.

Finns det någon öl från Rodenbach som passar julen extra bra?

– Rodenbach Vintage eller Rodenbach Alexander passar perfekt att servera en kall vinterkväll tillsammans med fet mat. Utsökt!

Vilken är din favorit från det belgiska julbordet?

– Jag tycker om vilt som man lagar tillsammans med äpple och tranbär. Detta tillsammans med Rodenbach Vintage är underbart.

Till sist. Vad önskar du dig till Jul?

– Att får spendera tid tillsammans med min fru och min familj. Jag vill också önska fred och lycka till alla människor i världen och särskilt till mina svenska vänner.

Brouwerij Rodenbach

Bryggeriet Rodenbach har blivit känt världen över för sina oud bruins, en typ av ekfatslagrad öl i flamländsk stil. Bryggeriet har gamla anor och grundades redan 1836 i byn Roeselare av Pedro Rodenbach och hans fru Regina Wauters.

1864 tog deras son Edward över bryggeriet och under hans ledning fick det genomgå en fantastisk utveckling. Det är dock Edwards son Eugene som man har att tacka för ölets unika kvalitet. Han reste till England för att studera hur man på bästa sätt kunde optimera lagringen på ekfat och när han 1878 tog över bryggeriet var det dessa kunskaper som banade vägen framåt. Än idag använder Rodenbach samma traditionella metoder som de Eugene instiftade för mer än 135 år sedan.

Rodenbach2

Ölet på Rodenbach lagras på gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år.

På Systembolaget hittar du två öl från Rodenbach i det fasta sortimentet.

Rodenbach Grand Cru består av 1/3 olagrad öl och 2/3 öl som lagrats i två år på bryggeriets gigantiska ekfat. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Grand Cru en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

Rodenbach Alexander består av 2/3 tvåårig öl som blandas med 1/3 olagrad öl och sedan tillsätter man körsbär. Sedan låter man den ljuvliga red alen lagras i två år på bryggeriets gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år.. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Alexander en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

Skrivet av Michael Karlberg 11 december, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!