Rodenbach Alexander - världens bästa suröl?

Ett av världens mest mytomspunna öl är Rodenbach Alexander, en syrlig körsbärsöl som bryggdes på det belgiska bryggeriet mellan 1986 och 1999. I slutet av 1990-talet var det tuffa tider för Rodenbach och tillverkningen av Rodenbach Alexander lades ned. Rodenbach tog upp produktionen och har vid två tillfällen, 2016 och 2017, släppt exklusiva lanseringar på Systembolaget. I dessa surölstider har det urgamla bryggeriet Rodenbach gått ifrån att var i princip bortglömt till att vara det hetaste inom surölstrenden. Rodenbach Alexander finns på Systembolaget. Artikelnummer 11736, pris 99kr.

Se om Rodenbach Alexander finns i din lokala Systembolagsbutik här.

Rodenbach Alexander består av 2/3 tvåårig öl som blandas med 1/3 ung öl och sedan tillsätter man körsbär. Sedan låter man den ljuvliga red alen lagras i två år på bryggeriets gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år.. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Alexander en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

Foeder Rodenbach

Alexander Rodenbach föddes den 28 september 1786 i Roeselare, Belgien. Alexander, som blev blind vid 11 års ålder, var född entreprenör. Alexander drev bryggeriet men arbetade även som författare och riksdagsman. Han blev till och med borgmästare i staden Rumbeke, Belgien.

Det var för att hedra denna unika man som man 1986 släppte en öl under namnet Rodenbach Alexander och för att samtidigt fira hans 200:e födelsedag.

I belgiska Roeselare hittar man en av världens främsta producenter av öltypen oud bruin. På Rodenbach har man bryggt det unika flamländska ölet i mer än 175 år.

Bryggeriet Rodenbach har blivit känt världen över för sina oud bruins, en typ av ekfatslagrad öl i flamländsk stil. Bryggeriet har gamla anor och grundades redan 1836 i byn Roeselare av Pedro Rodenbach och hans fru Regina Wauters.

Läs mer om Rodenbach här.

Ölsort

Ale

Ursprung

Belgien

Producent

Rodenbach

Butelj

Flaska (750 ml) 99,00 kr

Alkoholhalt
5.6 % volymprocent
Här kan du enkelt beställa

Rodenbach Alexander

till ditt lokala Systembolag

Flaska (750 ml) 99,00 kr
Artikelnr: 11736

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!