Belgovår på Bishops Arms

Våren är i antågande och vad passar väl bättre än att hälsa den välkommen med en trevlig öl. Några av våra favoritbelgare, Rodenbach Grand Cru och Oude Boon Kriek, hittar du hos Bishops Arms under våren.

På Bishops Arms hittar du massor med trevlig öl och under våren kommer det finnas ett begränsat antal Rodenbach Grand Cru och Oude Kriek Boon på pubarna. Så besök din lokala Bishops Arms och testa en riktig belgisk kvalitetsöl.

Rodenbach Grand Cru

Bryggeriet Rodenbach har blivit känt världen över för sina oud bruins, en typ av ekfatslagrad öl i flamländsk stil. Bryggeriet har gamla anor och grundades redan 1836 i byn Roeselare av Pedro Rodenbach och hans fru Regina Wauters.

Rudi Ghequire

Bryggmästare Rudi Ghequire

Rodenbach Grand Cru består av 1/3 olagrad öl och 2/3 öl som lagrats i två år på bryggeriets gigantiska ekfat. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Grand Cru en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

Läs mer om Rodenbach här

Oude Kriek Boon

Sedan 1975 ägs och drivs Boon Brewery av Frank Boon, en av pionjärerna inom bryggning av Lambic. De första tecknen på bryggeriet dateras tillbaka till 1680-talet som ett farm-bryggeri och destilleri på landsbyggden i Lembeek.

Oude Kriek Boon är fatlagrad och ung Lambic som mognat tillsammans på gamla ekfat.

Oude_kriek_boon

Oude Kriek Boon

Här tillsätts ca 400 gram riktiga körsbär till den ett år gamla lambicen. Det skapar en andra jäsning på ekfaten. Sedan sker ytterligare en jäsning på flaskan och efter ett antal månader har den mognat till önskad smak. Resultatet är en öl med mycket frisk, nyanserad och fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och kryddor.

Läs mer om Oude Kriek Boon här

 

Chimay

Det är nästan omöjligt att prata om belgisk öl utan att nämna Chimay.

Chimay är världens ledande trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Ölet bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmont sedan 1862.

Chimay flaskor

Trappistmunkarna vid klostret lever efter devisen ”Ora et labora” (bön och arbete) och tillhör en reformerad gren av Cisterciensorden. Själva begreppet ”trappist” härstammar från den munkorden som hörde samman med klostret Grande La Trappe i Normandie.

Chimay Röd (7 %) har en fruktig doft med toner av rostad malt, farinsocker och torkad frukt. Tät och krämig skumkrona. Mycket smakrik och fyllig med lång rostad aromatisk eftersmak. Markerad beska med fruktig syrlighet.

Chimay Vit (8 % ) har en frisk och fruktig doft med nyanser av muscatrussin, citrus och humle. Krämig skumkrona. Smakrik och frisk med aromatisk humlekaraktär och balanserad beska. Passar utmärkt att lagra och fördjupar under lagringen sin karaktär.

Chimay Blå (9 %) har en stor rostad doft med inslag av farinsocker, malt och soja med en tät och krämig skumkrona. Mycket fyllig smak med rondör och finess. Inslag av knäck. Medelstor beska.

Chimay Dorée Goud (4,8 %) var länge reserverad åt munkarna och besökarna men finns idag tillgänglig även för oss vanliga dödliga. Ölet har en balanserad beska med toner av humle och kryddighet. Ett smakrikt öl med stor karaktär.

Läs mer om Chimay här

Skrivet av Michael Karlberg 31 mars, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!