Få koll på ölen med Ölkollen – Ljus Lager

Ljus lager är idag det vanligaste ölet. Det som vi kallar internationell stil är det som framförallt dominerar marknaden idag. Det är en mild öl med liten beska.

Ljus lager

Den ljusa lagern är kalljäst eller underjäst som man också brukar säga. Detta innebär att själva jäsningen sker i kalla temperaturer (6-12 grader C) till skillnad från ale som jäser i varmare (14-20 grader C) och är överjäst.

Jäsningen i kallare temperaturer gör att ölet får en tydligare doft och smak av malten. I lager i modern stil så finns det dock mer karaktär av humle med tropiska fruktaromer. Den första lagerölen tillverkades i Tyskland någon gång på 1300-talet. Ölet lagrades i kalla grottor och fick därav namnet lager. Ordet lager kommer just från tyskans ord för att lagra. Den underjästa lagern gick lättare att lagra än det överjästa ölet.

Lager i internationell stil är den vanligaste ölstilen i världen och dortmunder är förlagan till den. Internationell lager är lätt och mild i smaken, med låg beska. Lägre än den traditionella dortmundern som hade tydlig maltsmak och beska. Som alla lagerstilar är internationell lageröl kalljäst (eller underjäst som det också kallas) vilket ger ett rent och klart öl. Det sägs vara den svåraste stilen att brygga, för det går inte att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av ölets milda karaktär. Ölen kan ibland bryggas med viss del majs/majssirap eller ris vilket ger lätt smak

Starkare lager har en högre alkoholstyrka än övrig lager och ligger normalt över 6%. Ölen är närmast besläktad med den tysk bockölen men har också mycket gemensamt med den vanligaste lagern, lager i internationell stil. Att brygga lager med en alkoholhalt på över 6% har varit och är vanligt framförallt i Europa och USA. Man använder sig ofta av glukossirap för att få alkoholhalten över 6% eftersom detta är ett billigt och enkelt sätt att få fram socker till jästen. Smaken på den starkare lagern domineras av maltighet, en viss sötma och aromer av alkohol som blir tydligare ju starkare ölet är.

Pilsner i tysk stil: Den klassiska pilsnern kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien. Den bryggdes första gången i staden 1842. 30 år senare började man brygga pilsner i Tyskland där den blev en stor succé och konkurrerade ut de klassiska tyska stilarna altbier, kölsch och dortmunder. Många lokala tyska bryggerier började så småningom att brygga sin egen pilsner.

Pilsner i tysk stil har en hög beska med gräsiga och örtliknande humlearomer och stilen bryggs idag över hela världen. Smaken är torrare än den tjeckiska pilsnern med en tydlig maltighet av ljust bröd och knäckebröd. Ölet har också en gulare och klarare färg än den klassiska tjeckiska pilsnern. Färgskillnaden beror bland annat på att det används olika sorters vatten och malt.

Modern stil har tydlig doft av humle och är en relativt ny stil i ölvärlden. Detta ölet är mer humlearomatiskt än övrig lager och allt som oftast använder man sig av amerikanska humlesorter då stilen ursprungligen härstammar från USA. Ofta torrhumlar man lager i modern stil och detta innebär att man tillsätter extra humle i slutet av jäsningen, detta gör man för att just få fram en tydligare humlearom. Stilen är ofta fruktig, blommig med en tydlig beska. Man kan säga att lager i modern stil är lagerns motsvarighet till alefamiljens omåttligt populära IPA (India Pale Ale).

Ljus bocköl har sitt ursprung i staden Einbeck. Det finns massor av olika varianter av bocköl men alla kommer från samma maltiga och mörka ölbrygd från den tyska staden Einbeck. Staden var en mycket viktig handelsstad i Hansan och en stor del av ölet hamnade i Bayern. Där blev ölet så populärt att man under 1600-talet började brygga den och då framförallt i München.

Namnet bocköl tros härstamma från att man med den bayerska dialekten uttalade Einbeck som ein bock. En annan förklaring sägs vara att ölet som främst bryggdes under vintermånaderna fick namnet efter stjärntecknet Stenbocken (22 december – 20 januari).

Den ljusa bockölen bryggs däremot oftast under våren. Ölstilen som även kallas för ”maibock” sägs bryggas för att värma gästerna påå uteserveringarna innan vårsolen gör det. Den ljusa bockölen bryggs enbart på ljus malt och vörten måste innehålla minst 16 viktprocent socker. Ölet är maltigt, fylligt och med relativt stor beska. En viss smak av alkohol kan märkas.

Zwickel-, keller- och landbier är ofiltrerade ölsorter som härstammar från Franken i Tyskland. Jästfällningen som finns i den opastöriserade Kellerbier och Zwickel ger en fylligare smak än den man hittar i ett pastöriserat öl. Beskan är ofta måttlig till tydlig. Landbier är ett namn på en traditionell ”vardagsöl”. Här finns oftast en tydligare maltighet och en brödigare smak än hos Keller- och Zwickelbier.

Kellerbier har fått sitt namn från ordet bierkeller (ölkällare). Man lagrade oftast ölet i utgrävda källare i naturen under de varma sommarmånaderna. Det är fortfarande vanligt att bryggerierna har en ölträdgård ute i naturen, nära ölkällaren, där man kan njuta av ölet.

Imperial pils eller india pale lager (IPL) är två ölstilar som vuxit fram under tidiga 2000-talet. Namnen syftar på ett alkoholstarkare och mer humledominerat öl än ursprungstilen. Ordet imperial användes ursprungligen som en benämning på de stout eller porter med extra hög alkoholhalt som under 1700-talet var populära i Katarina den storas ryska imperie. Nuförtiden används namnet imperial för att beteckna en ölstil som har högre alkoholhalt och kraftigare smak än ursprungsstilen. I det här exemplet en lager/pilsner.

India Pale Lager (IPL) påminner om en IPA (india pale ale) när det gäller beska och vilken sorts humle som används vid bryggningen, men som i övrigt smakar som en lager. Smaken hos en lager är maltigare och brödigare än hos en ale. Imperial pils har toner av en viss sötma och den högre alkoholhalten är ofta kännbar.

Dortmunder och helles är klassiska lageröl från Tyskland. Dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland. Stilen uppfanns någon gång under 1800-talet då Ruhrområdet dominerades av järn- och kolindustrin. Det hårda och framförallt varma och uttröttande arbetet i gruvorna och järnindustrierna gjorde att bryggerierna såg en möjlighet att skapa en passande dryck för de hårt arbetande männen att svalka sig med. Ölet man tog fram var gyllene, med stor maltighet och med en rejäl beska. Man bryggde dessutom två varianter. Den alkoholsvagare lagerbier och den något starkare export. Lagerbier visade sig var den mest populära och är grunden  till den ljusa lagern vi ser idag.

Helles som påminner mycket om dortmunder kommer ursprungligen från München. Denna ölstil är ljusare än dortmundern och har även något mindre beska. Ölet bryggdes för första gången på Spatenbryggeriet i München 21 mars 1894.

 

Läs mer om andra ölstilar:
Mellanmörk och mörk lager
Veteöl

Skrivet av Michael Karlberg 5 december, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!