Få koll på ölen med Ölkollen – Porter & Stout

Det var under 1700-talet i England som den första portern bryggdes. Senare utvecklades en annan stil på Irland, som fick heta stout. I dag är dock skillnaden inte så stor mellan stilarna. Ölet är mycket mörkt i färgen, brunsvart eller helt svart. I doften hittar man ofta kaffe, mörk choklad och mörkt bröd. Smaken kan vara utan sötma eller med. Färgen kanske indikerar att smaken är fyllig, kraftfull och mycket besk – men så behöver det inte alltid vara. Vissa porter och stout har måttlig beska och rund smak.

Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och då med inspiration av pale ales, från staden Burton. Men på grund av vattnets sammansättning i London var man tvungen att göra ett mörkare öl. Stout, som först kallades stout porter (alltså stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet. Dublins typ av vatten, med mer salter, ledde till en torr variant av öl – ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London.

Om det står porter eller stout på flasketiketten är inte lagstadgat utan det är bryggeriet självt som väljer. Idag är det också svårt att särskilja stilarna åt. Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”Porter” när de närmade sig pubarna med sin last.

Torr porter och stout.

Torr porter och stout en stil sedan 1700-talet.
Porter eller stout är ett väldigt mörkt överjäst öl och färgen kan ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten, vilket också ger ölet en rostad smak, som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porte och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.
Söt porter och stout.

Söt porter och stout kan få tillsats av laktos.
Söt porter och stout har doft och smak av mörk choklad och torkad frukt. Sötman kan komma av laktos, som i cream eller milk stout, då jästen inte kan jäsa denna typ av socker. Sötman kan också komma av att man tillför extra mycket malt, vilket gör att det blir maltsocker kvar efter jäsningen. Även havre kan tillsättas för en fylligare smak, och då brukar det stå oat meal stout på flaskan.
Söt porter och stout är mörkbrun, ibland svart i färgen. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten som används, vilket även ger aromer som mörkt bröd och kaffe. Beskan är måttlig till tydlig.

Imperial porter och stout.

Imperial porter och stout är alkoholstarkt öl.
Imperial porter och stout är en alkoholstarkare och kraftigare variant av vanlig porter och stout. Stilen kännetecknas av kraftigt rostade aromer som exempelvis kaffe, kakao, torkad frukt. Ölet kan också ha sötma i smaken. Beskan är tydlig eller påtaglig, framförallt i amerikanska versioner. Den mörka brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten.
Begreppet imperial härstammar från 1700-talets England, när man började exportera ölet till Rysslands hov och kejsarinnan Katarina II (Katarina den stora). För att klara resan från England till Rysslands Östersjöhamnar tillsatte man extra humle och gjorde ölet alkoholstarkare, ofta över 7 %.

Skrivet av Michael Karlberg 10 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!