Humleguiden

För dig som är nyfiken på att lära dig mer om olika humlesorter är vår humleguide helt rätt ställe att börja. Här hittar du intressant läsning om några av de vanligaste humlesorterna och dess ursprung.

HUMLE

Humle, eller Humulus Lupulus som det heter på latin, tillhör hampväxterna och odlas runt om i världen. Plantan blir mellan 6-10 meter hög och det är humlens honblommor, de s.k. humlekottarna, som används vid öltillverkningen. Den första dokumenterade odlingen av humle var år 736 i tyska Hallertau men det dröjde ända fram till 1079 innan man började använda humle i öl.

I Sverige har man odlat och använt humle sedan 1200-talet. Förr reglerades det hur mycket humle landets gårdar skulle odla och leverera till kronan och som en följd av detta anlades särskilda humlegårdar. En av de mest kända är Humlegården i centrala Stockholm, som fram till 1648 fungerade som kryddgård.

Humlens uppgift är att ge ölen både smak och doft. Beroende på vilken humlesort som används och vilket ursprung den har bidrar den med en distinkt karaktär. Humlen kan tillsättas under olika stadier av bryggprocessen beroende på vilket slutresultat man vill uppnå. Förutom sina smakmässiga egenskaper ger humlen ölet ett stabilare skum, djupare färg och bättre hållbarhet.


BRAMLING CROSS

Humlesorten Bramling Cross togs fram 1927 av professor Salmon. Det är en korsning av sorterna Bramling (en av de ursprungliga golding-sorterna) och Manitoba, en kanadensisk vildhumlesort. Orsaken var att bryggeriet behövde en sort som var tolerant mot en sjukdom som hade drabbat engelsk humle vid den här tiden. För att vara en brittisk humle har Bramling Cross drag av amerikanska humlesorter vilket ger denna britt vissa drag av US craft beer.


AMARILLO

En relativt ny humlesort som är vanlig i amerikansk pale ale (APA), India Pale Ale (IPA) och imperial IPA. Humlesorten kommer ifrån och odlas endast i staten Washington i nordvästra USA. Den ger en medelhög till hög beska (alfasyra). Smaken och aromen ger toner av exotiska frukter. Använder man den i torrhumling får man fram gräsigare toner.

Amarillohumlen passar bra till många typer av öl. Används mest som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Hantverksbryggerier använder ofta denna humlesort. Används också av europeiska bryggerier, ofta då man vill brygga öl i amerikansk stil.

Odlas i land: USA
Karaktär: Distinkt fruktig. Blommig med olika bär samt blodgrape, mandarin, aprikos.


CASCADE

Cascadehumlen är en humlesort som många förknippar med amerikansk ale. Odlas mestadels i staten Washington i nordvästra USA, odlas även i Oregon där den också utvecklades. Är en korsning mellan den brittiska humlen Fuggle och den ryska humlen Serebrianca. Mindre amerikanska bryggerier på västkusten startade trenden med Cascadehumle i mitten på 1970-talet då man flitigt började använda den. En trend som även många mindre bryggerier utanför USA anammade.

Precis som Amarillohumlen så används Cascadehumlen som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Används också som bitterhumle för att bidra med sina bittra och tydliga grapefrukttoner (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). Cascadehumlen fungerar även utmärkt till torrhumling.

Cascadehumlen används som sagt flitigt i amerikansk ale men den återfinns även i många porter, brittiska ales och många andra ölsorter. Har en medelhög beska (alfasyra).

Det är ganska lätt att känna igen Cascadehumlen med sin friska blandning av citrustoner, en aning tallbarr. Det kan också vara lätt att blanda ihop Cascadehumlen med andra amerikanska humlesorter.

Odlas i land: USA
Karaktär: Frisk med framträdande grapefrukt. Kryddig, blommig.


EAST KENT GOLDING

En av de klassiska humlesorterna med flera hundra år gamla anor. East Kent Goldings fått sitt namn efter grevskapet Kent County i södöstra England. Odlas även i andra delar av världen men heter då endast Goldings.

East Kent Goldings hittar man vanligtvis i brittiska pale ales, bitters, stout, porter och flera andra ölsorter. Används mest som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet) men förekommer även som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). Humlesorten har medelhög beska (alfasyra) och ger runda blommiga toner. Balanserar bra med ölets andra delar.

East Kent Goldingshumlen används ofta vid torrhumling när man brygger IPA i brittisk stil då de aromatiska och kryddiga nyanserna framträder. Används vanligtvis tillsammans med den brittiska humlesorten Fuggle.

Odlas i land: England.
Karaktär: Blommig, mild. Lätt kryddig, jordig och med viss frukt.


FUGGLE

Fuggle är en klassisk humlesort som utvecklades för ungefär 150 år sedan och har tillsammans med East Kent Goldings varit den dominerande brittiska humlesorten sedan dess. Fuggle odlas traditionellt i Kent och Sussex i sydöstra England. Fuggle är stamfader till flera andra humlesorter och är också USA:s äldsta aromhumle. Den anses av många var lite av en universalhumle trots att de flesta använder den mest som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Humlesorten används flitigt i brittiska ale och används gärna tillsammans med Englands andra stora klassiska humlesort, East Kent Goldings. Beskan (alfasyran) är hög till medelhög.

Fuggleshumles har ett lätt kryddigt och gräsigt drag och ett därmed ett brett användningsområde. Kan lätt kombineras ihop med många olika sorters malt. Fuggles hittar du ofta i bitters, porters och brown ales m.fl.

Odlas i land: främst England.
Karaktär: Mild, örtig. Lätt gräsig och fruktig.


HERSBRÜCKER

Hersbrücker är en klassisk tysk humlesort som användes flitigt för hundratalet år sedan. Odlas i världens största humledistrikt Hallertau i Bayern, Tyskland. Den låga halten beska (alfasyra) gör att man använder den här humlesorten främst som en aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). I en typisk tysk lager används ofta någon av de andra sorterna från Hallertauområdet som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet).

Humlesorten Hersbrücker hittar man vanligtvis i veteöl, pilsner och i den ofiltrerade ölsorten kellerbier. Den används också i andra typer av internationell öl.

Odlas i land: Tyskland.
Karaktär: Mild, tydligt kryddig. Frisk, jordig och lätt blommig.


HALLERTAUER MITTELFRÜH

Hallertauer Mittelfrüh, som är döpt efter det enorma humledistriktet Hallertau i Bayern, Tyskland, har tidigare varit världens kanske mest använda humlesort. Släktingar och kopior förekommer överallt och liknande humlesorter med samma egenskaper odlas i samma område. Ofta benämns Hallertauer Mittelfrüh endast som Hallertau.

Storleken på odlingsytan av Hallertauer Mittelfrüh skiljer sig genom åren eftersom den visat sig känslig för sjukdomar. Man har därför utvecklat andra, mer resistenta, humlesorter. Hallertauer Mittelfrüh har fortfarande ett högt anseende som en bra humlesort. Ofta använder man Hallertauer Mittelfrüh som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Humlesorten påträffas ofta i andra öltyper såsom; europeisk och amerikansk lager, mörk lager samt i ales, veteöl och flera belgiska ölsorter.

Beskan (alfasyran) i Hallertauer Mittelfrüh är relativt låg. Med sin elegans och kryddighet har Hallertaus karaktär länge, man vet inte hur länge, varit lika diskret som älskad.

Odlas i land: Tyskland.
Karaktär: Mild, kryddig. Lätt blommig, jordig och örtig.


MAGNUM

Med sin tydliga beska har den här humlesorten blivit en riktig favorit hos bryggerierna. Det gäller inte bara i hemlandet Tyskland utan även i USA. Magnum är en tålig humlesort som är motståndskraftig mot sjukdomar och ger bra med skördar. Man kan även lagra Magnum länge utan att alfasyran (beskan) inte minskar särskilt mycket.

Humlesorten används som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet) i olika öltyper där man vill ha en tydlig beska som exempelvis modern lager, pilsner i tysk stil och pale ale.

Odlas i land: Tyskland, USA
Karaktär: Ren beska med diskret inslag av citrus.


NORTHERN BREWER

Northern Brewer är en humlesort som korsades fram i England men idag odlas den på många ilika platser runt om i världen. Sorten har en hög beska och används främst som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet) i mörkare ales, pale ales, stout och lager. Ibland används även Northern Brewer vid torrhumling då den trots allt även har en rik humlesmak.

Odlas i land: England, Tyskland, USA
Karaktär: Stark smak med inslag av trä och mint.


SAAZ

Humlesorten Saaz är en smått legendarisk humlesort. Kommer ursprungligen från staden Žatec i Tjeckien (Saaz på tyska). Den här pilsnerhumlen som tillsammans med Tjeckiens mjuka vatten och ljusa maltsorter ger den tjeckiska pilsnern dess unika och mycket omtyckta smak.

Saazhumlen har en ganska låg beska (alfasyra). Som bitterhumle (humle som tillsätts tidigt i koket) i tjeckiska öl används ofta andra sorter.

Förutom som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet), i tjeckisk pilsner, passar Saazhumlen bra i en mängd lageröl från Europa. Ljus eller mörk tyska lager, amerikanska IPA’s och belgiska ales har alla gemensamt att de funkar väldigt bra med Saazhumle. I belgiska ales används den till och med som en mild, kryddig bitterhumle.

Odlas i land: Traditionellt i Tjeckien.
Karaktär: Mild, blommig. Ren, aromatisk, lätt kryddig och gräsig.


STYRIAN GOLDING

Humlesorten Styrian Golding är egentligen ett samlingsnamn för flera humlesorter från Slovenien, varav Savinjski Golding är den som man oftast avser. Styrian Golding introducerades i början av 1900-talet och är en klon av den klassiska, brittiska humlesorten Fuggle.

Används ofta i belgiska öltyper, engelska ales och pilsner. Styrian Golding är en humlesort med låg beska (alfasyra) och används oftast som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Finns även tillfällen då man använder den som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). När man önskar lite örtiga och finstämda citrustoner används den även vid torrhumling, då framförallt i brittisk öl.

Odlas i land: Främst Slovenien.
Karaktär: Mild, blommig och örtig. Lätt jordig, aningen citrusfruktig.


TARGET

En korsning av humlesorterna Northern Brewer och Eastwell Goldings. Lanserades 1972 av Wye Collage, en jordbruksskola som tillhör University of London. Med en alfasyra (beska) på 8-13 procent och en intensiv arom är det en humlesort som används både som bitter- och aromhumle. Ofta använd i engelska ales och olika lagersorter. Kan ersättas med sorterna Fuggle och Willamette.

Odlas i: England
Karaktär: Intensiv, örtkryddig med inslag av saliva, citrus och blommor.


TETTNANGER

Denna humlesort kommer från den sydtyska regionen Tettnanger och är en sort som man tror är väldigt gammal. Har odlats under kontrollerade former sedan 1800-talet. Precis som tjeckiens unika pilsnersort -Saaz så är Tattnanger en klassisk humlesort som tillsammans med ljus malt används till den tyska lagerölen.

Tattnanger har en låg beska (alfasyra) vilket gör att man använder den mer som en aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Humlesorten återfinns ofta i europeisk och amerikansk lageröl och veteöl. Den rena och aromatiska smaken gör dock att den går att använda i flera ölsstilar.

Odlas även i USA men kallas då Tettnang, då med en ”jordigare” arom.

Odlas i land: Tyskland.
Karaktär: Aromatisk, blommig. Ren, kryddig med nyanser av apelsinblom.


ADMIRAL

Admiral är en relativt ny humlesort, och en korsning mellan Northdown Brewer och Challanger som lanserades 1998. Alfasyran (beska) ligger på 13-16 procent vilket gör den till en utmärkt bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). Admiral kan även användas som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet), vilket ger en ölet en apelsinkaraktär. Humlesorten används ofta till IPA-stilar, pale ales och bitter. Admiral och target är två humlesorter som fungerar bra ihop. I vissa fall ersätter man Target med just Admiral.

Odlas i: England
Karaktär: Tydlig citrusarom, örter och aningen ”jordig” arom.


CENTENNIAL

Humlesorten Centennial utvecklades 1974 från en mix av sorterna Brewers Gold Hop, Fuggle och East Kent Golding men kom dock inte ut på marknades förrän på 1990-talet. Det är en balanserad aromatisk humlesort med en bitter smakkaraktär. Centennial går även under namnet Super Cascade då den har tydliga citrustoner. Centennial används ofta i ölstilar som IPA, APA och bitter. Det är en av de vanligaste och mest populära humlesorterna bland amerikanska småbryggerier. Kan ersättas med humesorterna Columbus, Chinook, Amarillo eller Cascade.

Odlas i land: USA
Karaktär: Tydlig citrus- och blommig arom.


CHINOOK

Chinook utvecklades i delstaten Washington 1985 av USDA (US Department of Agriculture) och ä ren korsning mellan petham golding och hanplanta med hög alfasyra (beska). Humlesorten används både som bitter- och aromhumle med en kryddig karaktär av tallbarr mixat med bland annat grapefrukt. Östilar som ofta kryddas med chinook är IPA och APA, men även winter ales och stouts kan få kryddning av humlesorten.

Odlas i: USA
Karaktär: kryddig och aromatisk, inslag av tallbarr och grapefrukt.


CITRA

Citra är en av de mesta använda humlesorterna hos småbryggerier och hembryggare. Det är en korsning av sorterna East Kent Golding, US Tettnang och Hallertau Mittelfrüh. Citra lanserades 2007.

Humlesorten har en mycket tydlig och ska,rp doft av grapefrukt, passionsfrukt och andra tropiska frukter. Detta är ganska unikt bland humlesorterna, vilket säkerligen är en av anledningarna till att den har blivit så populär. Dessa egenskaper gör också att Citra används flitigt i ölstilarna IPA och APA. Återfinns även i stilarna Saison, Ljus lager och Golden ale. Alfasyran (beskan) ligger på 11-13% och används som både bitter- och aromhumle.

Odlas i: USA
Karaktär: Mycket aromatisk, grapefrukt passionsfrukt, lime, krusbär.


COLUMBUS

Columbus som är släkt med humlesorten Nugget är en av de mest använda i ölvärlden. Kärt barn har också många namn som det brukar heta och Columbus är inget undantag. Humlesorten går även under namnet Tomahawk och Zeus eller kombinationen CTZ.

Columbus är en humlesort med hög beska (alfasyra mellan 14-18%) vilket gör den idealisk som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). Används i stilar som IPA, pale ale, APA och olika Imperial-stilar.

Columbus har en kryddighet som påminner om svartpeppar, lakrits och tydliga citurstoner. Columbus tillhör ”C-klubben” tillsammans med Centennial och Cascade.

Odlas i: USA
Karaktär: Kryddig, örtig med inslag av citrus.


GALAXY

Galaxy är en relativt ny humlesort som kom 2009 och är framtagen i Australien. Galaxy är nära besläktad med den tyska sorten Perle. Den humlesort som har högst andel aromatiska oljor. Med sin höga beska (alfasyra 11-16%) passar den bra som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet). Kombinationen hög alfasyra och den stora andelen aromatiska oljor gör dock att det är en populär humlesort som både bitter- och aromhumle i IPA och andra alesorter med mycket humlesmak.

Odlas i: Australien
Karaktär: Allround-humle med arom av citrus och passionsfrukt


MOSAIC

Mosaic är en ganska ny humlesort som lanserades 2012. Det är en korsning mellan humlsorterna Simcoe och Nugget. Det är en mycket humlearomatisk sort som har tydliga inslag av tallbarr, mango, mandarin och bär. Även om beskan (alfasyra) är relativt hög så används Mosaic oftare som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet) än som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet).

Mosaic har en karaktär som gör att den går att använda i flera olika stilar men förekommer mest i stilarna IPA, APA och DIPA och även stouts. I många fall kan den ersättas med Simcoe och Nugget då efterfrågan på Mosaichumle är väldigt hög.

Odlas i: USA
Karaktär: tropisk frukt och tallbarr, mycket humlearomatisk.


MOTUEKA

Motuekahumle är en humlesort från Nya Zeeland. Humlesorten kallas ofta för B Saaz för att den påminner mycket om humlesorten Saaz. Alfasyran (beskan) ligger mellan 6,5–8,5% vilket gör den till en humlesort med brett användningsområde. Man hittar Motuekahumle i saison, belgisk ale, pilsner och bitter. Främsta användningsområdet är dock inom ölstilarna IPA, pale ale och belgisk ale. Kan ersättas med Saaz eller Sterling.

Odlas i: Nya Zeeland
Karaktär: Tydliga inslag av citron, lime och tropisk frukt.


NELSON SAUVIN

Humle från Nya Zeeland har blivit allt mer populär, särskilt hos lite mindre bryggerier som vill brygga öl med smak av tropiska frukter och med hög beska (alfasyra).

Men att odla humle på Nya Zeeland är inget nytt, det har man gjort sedan 1800-talet men det är först på senare tid som den slagit igenom.

Humlesorten Nelson Sauvin är ett av exemplen från Nya Zeeland och den lanserades så sent som år 2000. Namnet har den fått från staden Nelson som ligger nära odlingarna på den norra delen av sydön. Den andra halvan av namnet, Sauvin, kommer faktiskt från den gröna druvan Sauvignon Blanc som den rent arommässigt har många likheter med.

Vill man till exempel brygga en rustik pale ale eller en besk lager då är Nelson Sauvin utmärkt att använda. Vanligtvis används den som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet) men tack vare sin höga alfasyra går den bra att använda även som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet).

Odlas i: Nya Zeeland.
Karaktär: Kraftfull, tydligt fruktig. Krusbär, passionsfrukt och olika bär.


RAKAU

Humle från Nya Zeeland har blivit allt mer populär, särskilt hos lite mindre bryggerier som vill brygga öl med smak av tropiska frukter och med hög beska (alfasyra).

Men att odla humle på Nya Zeeland är inget nytt, det har man gjort sedan 1800-talet men det är först på senare tid som den slagit igenom.

Rakau är en humle från Nya Zeelands humleodlings-program som används både som bitter- och aromhumle. Humlesorten har tydliga frukttoner med inslag från aprikos, persika och passionsfrukt. Man hittar även toner av tallbarr i denna humlesort. Används främst till moderna pale ales och IPA. Då alfasyran (beska) ligger mellan 10-12% så går Rakau att använda som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet) i alla ölstilar.

Odlas i: Nya Zeeland
Karaktär: Aromatisk med fruktiga inslag av aprikos, passionsfrukt och tallbarr.


RIWAKA

Riwaka är en humlesort som togs fram 1997 av Hort forskningscenter på Nya Zeeland. Humle från Nya Zeeland har blivit allt mer populär på senare år. Humle har man odlat sedan 1800-talet men det är först nu som man globalt börja använda sig av nyzeeländsk humle.

Riwakahumlen har släktskap med den tjeckikask humlesorten Saaz och används främst som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet) tack vare sin disktinkta citruskaraktär med särskilt tydliga grapefrukttoner. Alfasyran (beskan) ligger lågt, 4,5-6,5 procent. Humlesorten är populär hos bryggare på Nya Zeeland när man brygger stilarna pale ale, IPA och pilsner.

Odlas i: Nya Zeeland
Karaktär: Citrusaromer med tydligt inslag av grapefrukt.


SIMCOE

Simcoe är en humlesort som har sitt ursprung i delstaten Washington. Det är okänt vartifrån Simcoe härstammar men den jämförs ofta med Cascadehumlen. Båda sorter har egenskaper som gör att man kan de kan användas både som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet) och aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet).

Med en hög beska (alfasyra 12-14%) kombinerat med mycket aromer som tallbar, tropisk frukt och citrus kan den användas både som bitter- och aromhumle. Dessa egenskaper gör att man hittar Simcoe i många ölstilar, till exempel APA, IPA, saison, hopfenweizen och bitter. Bland smindre bryggerier är det vanligt att man ersätter Simcoe med Citra och Mosaic.

Odlas i: USA
Karaktär: Aromatisk med tallbarr och citrusfrukt som främsta kännetecken.


SORACHI ACE

Den här humlesorten utvecklades och togs fram av Sapporo Brewery 1984 och används mest som bitterhumle (tillsätts tidigt i koket för att ge mer beska än arom till ölet) då alfasyran (beska) ligger mellan 10–16%. Sorachi Ace-humlen ger trots detta arom till ölet med toner av citron, dill och koriander. Tillgången på denna humlesorten är begänsad då den med sina unika aromer är en populär sort bland hantverksbryggare. Ersätts ibland med Citra och Somcoe.

Odlas i: Japan och USA
Karaktär: Aromatiska inslag av citrusfrukt och örter – citron, dill och koriander.


WAI-ITI

En relativt ny humlesort från Nya Zeeland. Humle från Nya Zeeland har blivit allt mer populär på senare år. Humle har man odlat sedan 1800-talet men det är först nu som man globalt börja använda sig av nyzeeländsk humle.

Wai-iti-humlen har en låg alfasyra (beska), ca 3%, vilket gör att den uteslutande används som aromhumle (tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Humlar man öl med Wai-iti får tydliga citrustoner så som citron, lime, grapefrukt och mandarin. Humlen används ofta för att göra vår- och sommarales. Vill man ersätta Wai-iti humlen så kan man ta en annan nyzeeländsk humlesort – Riwaka.

Odlas i: Nya Zeeland
Karaktär: Aromatisk med citron, lime och mandarin som kännetecken.

Skrivet av David Ask 25 maj, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!