Humleguiden – Amarillo

En relativt ny humlesort som är vanlig i amerikansk pale ale (APA), India Pale Ale (IPA) och imperial IPA. Humlesorten kommer ifrån och odlas endast i staten Washington i nordvästra USA. Den ger en medelhög till hög beska (alfasyra). Smaken och aromen ger toner av exotiska frukter. Använder man den i torrhumling får man fram gräsigare toner.

Amarillohumlen passar bra till många typer av öl. Används mest som aromhumle (när den tillsätts sent i koket för att ge mer arom än beska till ölet). Hantverksbryggerier använder ofta denna humlesort. Används också av europeiska bryggerier, ofta då man vill brygga öl i amerikansk stil.

Odlas i land: USA
Karaktär: Distinkt fruktig. Blommig med olika bär samt blodgrape, mandarin, aprikos.

Ölkollen tipsar:

Oppigårds Amarillo
Ölet kryddas bara med en humlesort – amarillo. Man har även torrhumlat med humlesorten Amarillo. Doft och smak är mer bärigt fruktig än citrusfruktig som blir resultatet med många andra amerikanska humlesorter.

HUMLE

Humle, eller Humulus Lupulus som det heter på latin, tillhör hampväxterna och odlas runt om i världen. Plantan blir mellan 6-10 meter hög och det är humlens honblommor, de s.k. humlekottarna, som används vid öltillverkningen. Den första dokumenterade odlingen av humle var 736 i tyska Hallertau men det dröjde ända fram till 1079 innan man började använda humle i öl.

I Sverige har man odlat och använt humle sedan 1200-talet. Förr reglerades det hur mycket humle landets gårdar skulle odla och leverera till kronan och som en följd av detta anlades särskilda humlegårdar. En av de mest kända är Humlegården i centrala Stockholm, som fram till 1648 fungerade som kryddgård.

Humlens uppgift är att ge ölen både smak och doft. Beroende på vilken humlesort som används och vilket ursprung den har bidrar den med en distinkt karaktär. Humlen kan tillsättas under olika stadier av bryggprocessen beroende på vilket slutresultat man vill uppnå. Förutom sina smakmässiga egenskaper ger humlen ölet ett stabilare skum, djupare färg och bättre hållbarhet.

Skrivet av Michael Karlberg 6 mars, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!