Ölets historia – Del 1

I första delen av "Ölets Historia" tittar vi närmare på hur och när ölen kom till.

Från spannmål till öl

Ölet har en lång historia och är faktiskt den äldsta alkoholdrycken av alla. Man vet inte exakt när den första ölen producerades men tack vare dokumentation från både Babylonien och faraonernas Egypten kan forskarna med säkerhet säga att det funnits i minst 6000 år.

Troligen har ölet dock existerat ända sedan människan började odla spannmål för mer än 10 000 år sedan. Kornet blev snabbt en av de vanligaste grödorna och på det tillagade man kornbröd, ett platt och ganska hårt bröd som troligtvis var ganska svårtuggat. För att undkomma problemet blötte man upp kornbrödet i vatten och lät det jäsa vilket resulterade i en korngröt. Denna gröt är grunden till dagens öl och även om den var både näringsrik och mättande är det kanske inget dagens ölentusiaster skulle finna särskilt lockande.

Forskare menar att ölkonsten troligtvis utvecklades parallellt på flera olika platser i världen och så småningom spred den sig till Sydeuropa. Där föredrog man dock vin och ölet fick klart större framgångar i de germanska och keltiska kulturerna i Central- och Västeuropa.

Skrivet av strateg 14 november, 2014

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!