Få koll på ölen med Ölkollen – Veteöl

Veteöl innehåller precis som de flesta öl malt från korn, men som namnet antyder tillsätter man även vetemalt. Vetet ger ölet en mildare ton och låter jästens fruktiga aromer ta större plats vilket resulterar i en öl med syrlig och fruktig karaktär.

Korn är det vanligaste sädesslaget vid öltillverkning. Undantaget är veteöl där man använder stora delar vete. I tysk veteöl måste minst 50 % vara vetemalt, oftast mer. I bryggningen används också speciella jäststammar som ger de typiska smakerna av banan och kryddnejlika. Ölet jäser varmt och är ofta ofiltrerat och är då grumligt när du häller upp det i glaset. De flesta veteöl är milda och friska i smaken och har låg beska.

Det finns flera olika typer av veteöl där Hefeweizen, Witbier, Kristallweizen, Hopfenweizen, Weizenbock, och Dunkelweizen är de vanligaste.

Hefeweizen betyder jästveteöl och det betyder att ölet serveras ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar. Ibland används även namnet weissbier som betyder vitöl. Det kommer sig av att all öl som gjordes under medeltiden var mörk då man inte kunde framställa ljus malt. All öl som inte var så mörk kallades för vitöl, oavsett hur tillverkningen gick till eller vad den innehöll. Öl som innehöll vete kom då att kallas för weizenbier.

I slutet av 1800-talet då man fick kunskap om att göra ljus malt blev weissbier och weizenbier synonymt med veteöl.

En hefeweizen smakar, beroende på jästen, banan, kryddnejlika och vanlij. Ölet innehåller ovanligt mycket kolsyra som tillsammans med vetemalten ger ett mycket kraftigt skum. vetemalten alltid ger ett kraftigt skum.

weizen

Witbier är ett veteöl med sitt ursprung i Belgien och Bryssel där man tillverkat Witbier ända sedan medeltiden. Den mest välkända witbier producerades i städerna Louvain och Hoegaarden. I början av 1900-talet och samband med det stora intåget av industriellt framtagen lageröl försvann många ölstilar däribland witbier. 1966 gjorde witbier sin återkomst då Pierre Celis i sitt bryggeri strax utanför Bryssel började brygga witbier.

Nuförtiden är witbier en ganska vanlig ölsort i Belgien igen. Ölet har fått sitt namn av att vetet som används gör ölet grumligt och nästan vitt till färgen. Till skillnad från den tyska veteölen så använder man en mindre mängd vete som dessutom är omältat. Witbier smaksätts ofta med koriander och apelsinskal. Att smaksätta ölet härstammar från tiden innan man använde humle. Då användes en kryddblandning, gruit, för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt, och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.

Weizenbock eller vetebock bryggdes första gången år 1907 i Bayern, Tyskland. Vetebocken kombinerar de jästaromatiska egenskaperna hos ljust veteöl tillsammans med de mer kraftigt maltiga som finns i bocköl (starka och mörka lageröl). Resultatet av denna kombination blir ett veteöl med doft och smak av banan, torkad frukt och malt. Alkoholhalten brukar normalt ligga mellan 6,5 % och 9 % på en vetebocköl. Ölet karaktäriseras av att det ofta är fylligt och alltid varmtjäst. Beroende på maltinnehållet och alkoholstyrkan så varierar ölet från gult till brunt.

Dunkelweizen är ett mörkt veteöl men precis som ljust veteöl tillverkas det med vetemalt. Men den mängd kornmalt som används är till viss del hårt rostad, vilket ger mörkbrun färg och aromer av choklad och rostad malt. I slutet av 1800-talet var den mörka dunkelweizen troligen väldigt lik originalveteölet. Det mörka veteölet är vanligtvis lite sötare än de ljusa veteölen. Just dunkelweizen är en ofiltrerad öl med aromatiska toner. Smak av banan och kryddnejlika kan kännas från jästen.

Kristallweizen är en filtrerad veteöl och bryggdes första gången 1924 på orten Kiβlegg i Bayern. På grund av ölets klara utseende och höga kolsyreinnehåll har den ibland kallats champagneweizen. En kristallweizen är oftast torr och frisk och med en dämpad arom av banan, kryddnejlika och vanilj.

Hopfenweizen är det senaste tillskottet av veteölsstilarna. Ölstilen har bar funnits ett tiotal år. Hopfenweizen liknar ganska ofta en weizenbock men med en betydligt större humlearom. Ölet har sitt ursprung i Bayern, Tyskland där den bryggdes första gången och är ganska vanlig idag. Inslag av banan och kryddnejlika som i den klassiska veteölen finns även i hopfenweizen. Det är beskan som är mycket tydligare ä i andra veteölsstilar.

Ölkollen tipsar: Schöfferhofer Hefeweizen

Schöfferhofer Weizen är i Tyskland känd som ”Champagnen av veteöl” och är landets tredje största veteöl. Ölet har en len, fruktig och torr smak med en uppfriskande ton. Viss jästfällning i flaskan vilket ger smak och extra finess.

Beställ Schöfferhofer Hefeweizen här.

Schöfferhofer2

Skrivet av Michael Karlberg 24 oktober, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!