Med smak av Thailand

Det thailändska köket är otroligt smakrikt med en fantastisk bredd av både kryddstarka och mildare rätter. Vi bjuder på två kulinariska recept som får dig att drömma dig bort till varmare breddgrader. Varför inte bjuda in till en thailändsk kväll med härlig mat och iskall Chang?

Chang är en härligt uppfriskande och krispig lageröl som passar perfekt till dessa smakrika rätter.

Glasnudelsallad

Glasnudelsallad med skaldjur (Yum Woon Sen Talay)

En fräsch glasnudelsallad med smak av lime, koriander och chili. Passar perfekt som förrätt.

4 portioner

Ingredienser

10-12 råa kungsräkor

10-12 kokta blåmusslor

100 gram glasnudlar

1 dl koriander, grovt hackad

1 dl torkade räkor (finns i asiatiska mataffärer)

1 matsked fisksås

1-2 limefrukter

1/2 skuren schalottenlök

1/2 tesked socker

3 thaichilifrukter (finns i asiatiska mataffärer)

2 dl hackad kinesisk selleri (finns i asiatiska mataffärer)

1 msk olja

Sallad

Gör såhär:

  1. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj dem i kallt vatten.
  2. Skala räkorna och stek/grilla dem i olja i en het stekpanna, ca 1 min på varje sida.
  3. Mortla chilifrukterna, sellerin och schalottenlöken ordentligt tills det blir en röra.
  4. Lägg röran i en bunke och blanda ihop med fisksås, pressad lime och socker.
  5. Blanda såsen med nudlarna och skaldjuren. Toppa med färsk koriander och torkade räkor och servera tillsammans med salladen.

Gröncurry

Biff i grön curry (Gang Kiew Wan Neua)

En härligt mustig och smakrik gryta med spännande inslag av bland annat thailändska auberginer, grön curry och thaibasilika.

4 portioner

Ingredienser

500 g strimlad biff

2 finhackade chilifrukter

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde

4 matskedar grön currypasta

6-8 thailändska auberginer, skurna i kvartar (finns att köpa i asiatiska mataffärer)

4 matskedar fisksås

6-8 kaffir limeblad

1 dl thailändska ärtauberginer (finns att köpa i asiatiska mataffärer)

2 matskedar socker

1 dl thaibasilika (plockade blad)

4 dl vatten

Ris

Gör så här:

  1. Fräs grön currypasta i lite olja på medelvärme.
  2. Häll i kokosmjölken och blanda väl. Lägg i den strimlade biffen och låt det koka upp.
  3. När det börjat koka lägger du i de thailändska auberginerna, ärtauberginerna och kaffir limebladen. Låt det sjuda i cirka 10 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta.
  4. Lägg i chilifrukterna, fisksåsen och sockret. Häll i 4 dl vatten och låt det sjuda i ytterligare 10 minuter.
  5. Blanda slutligen ner thaibasilikan. Servera tillsammans med ris.

Skrivet av David Ask 25 augusti, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!