Ökad produktion av Rodenbach Alexander

En av de mest mytomspunna ölen är Rodenbach Alexander, en syrlig körsbärsöl som bryggdes på det belgiska bryggeriet mellan 1986 och 1999. Nu har det belgiska bryggeriet meddelat att man kommer öka tillgängligheten.

Alexander Rodenbach föddes den 28 september 1786 i Roeselare, Belgien. Alexander, som blev blind vid 11 års ålder, var född entreprenör. Han drev Rodenbach från 1821, men arbetade även som författare och riksdagsman. Han blev till och med borgmästare i Rumbeke, Belgien.

Det var för att hedra denna unika man som man 1986 släppte en öl under namnet Rodenbach Alexander och för att samtidigt fira hans 200:e födelsedag.

I slutet av 1990-talet lades tillverkningen av denna mycket uppskattade öl ned. 2016 meddelade bryggeriet att man skulle återuppta produktionen av det legendariska ölet. Nu har man även beslutat att brygga ölet återkommande under hela året.

Såhär sa Rodenbach’s nuvarande bryggmästare, Rudi Ghequire vid återlanseringen 2016.

”We were inspired to once again brew Rodenbach Alexander over two years ago, due in large part to the popular requests among beer connoisseurs, bar owners, and beer lovers throughout the world”

Rodenbach Alexander består av 2/3 ale som lagrats 2 år på Rodenbachs unika och gigantiska ekfat. Denna blandas vidare med 1/3 ung och olagrad ale, varpå man smaksätter med färska körsbär.

– Intresset för det här ölet har varit enormt sedan vi återlanserade det för två år sedan, och det finns så många historier om kunder som rest långt för att få tag på en enda flaska. Det här är ett öl som förtjänar att finnas tillgängligt året runt och vi är glada över att ge våra kunder möjlighet att dricka ett öl som dessutom hyllar en av bryggeriets grundare, säger David van Wees, som importerar ölet till USA till sajten beernews.se.

Den svenska marknaden kan också se fram emot större tillgänglighet av den fantastiska ölen.

– Detta ger oss såklart större möjligheter och öppnar nya dörrar så att fler svenskar ska få möjlighet att njuta av Rodenbach Alexander året runt. Vi tittar på olika möjligheter på en lansering i beställningssortimentet men just nu är det inte klart hur det kommer att se ut, säger Tommy Olsson på den svenska importören TOMP Beer, Wine & Spirits.

Skrivet av Michael Karlberg 19 april, 2018

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!