Öl smaksätter påsken – Ölkollen tipsar om tre favoriter

Nu i påsktider så är det åter dags att sätta mat och dryck i första rummet. Här på Ölkollen tänkte vi tipsa om tre rätter du kan tillaga som innehåller öl och passar alldeles utmärkt på påskbordet.

Tidigare hörde ägg och kött till den stora höjdpunkten på påskbordet då detta inte förekom under själva fasteperioden. Under 1900-talet hittade fisken sin plats på det klassiska påskbordet i form av sill, böckling och lax. Lammet har under senare tid blivit allt vanligare till påsk.

Självklart finns det massor av variationer av vad som ska finnas på ett påskbord runt om i Sverige. Det som är gemensamt är ofta ägg, lamm och olika laxrätter.

Nedan hittar du ett intressant recept på hur du kan grava din lax med en klassisk Gaffel Kölsch samt en mycket trevlig inlagd sill med smak från den härligt blommiga och ekologiska Napa Smith Organic IPA.

Påskbordet brukar ofta vara en ”lättare” variant av julbordet och under påsk kompletterar man gärna bordet med sötsaker samt det självklara godisfyllda påskägget. Här tipsar vi om en helt fantastisk brownie med Young’s Double Chocolate Stout som grund.

Glad Påsk!

 

 

SONY DSC

IPA-SILL MED SMAK FRÅN NAPA VALLEY

Ingredienser

2 burkar inläggningssill

0,7 dl ättiksprit

1,2 dl strösocker

2 dl Napa Smith Organic IPA

1 rödlök

2 små scharlottenlökar

1 morot – fint strimlad

3 lagerblad

5 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

 

Gör så här:

  • Värm ättikspriten, en deciliter öl och strösocker tills sockret löst sig.
  • Krossa vitpepparkorn och kryddpepparkorn och skiva löken
  • Tillsätt alla ingredienser förutom sillen.
  • Låt allt svalna till kylskåpskallt.
  • Häll av sillen och varva med lagen i en rengjord burk.

 

KÖLSCHGRAVAD LAX

Ingredienser

1 kg norsk färsk lax

1,5 dl grovsalt

1,5 dl socker

0,5 dl grovmalen vitpeppar

1 msk torkad koriander (krossad)

1 knippe dill

1 flaska Gaffel Kölsch

1 msk olivolja

 

Gör så här:

  • Gnid in laxen med olivolja och sprid kryddor och dill jämnt över laxen.
  • Lägg laxen med skinnsidan uppåt, häll över ölen och ställ i kylen i ungefär 20 timmar. Vänd den ett par gånger under tiden.
  • Skiva upp laxen när den är färdiggravad. Servera gärna med potatis och en hovmästarsås.
  • Till detta avnjuter du en väl kyld Gaffel Kölsch

chocbrowniewithbottle_web

 

YOUNG’S DOUBLE CHOCOLATE STOUT BROWNIES

Ca 16 rutor
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 20-22 minuter

Ingredienser

250 ml Young’s Double Chocolate Stout

150g mörk choklad (70% kakao)

175 g osaltat smör

200g mjukt ljust farinsocker

75g vetemjöl

50 g kakaopulver

2 stora ägg

 

Gör så här:

  • Häll stouten i en bunke och låta skummet lägga sig.
  • Bryt chokladen i en stor skål, häll ner det tärnade smöret i skålen och placera över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen och smöret har smält tar du bort från skålen och rör om till en slät smet. Slå i socker och låt svalna.
  • Smörj samtidigt en 22 cm stor plåt med fett eller bakplåtspapper. Värm ugnen till 180C. Sikta mjöl och kakaopulver tillsammans.
  • Vispa i äggen med elvisp tills blandningen är glansig, rör försiktigt i chokladen i ölen för att sedan försiktigt föra i mjölet och kakaon.
  • Häll i formen och grädda i 20-22 minuter tills den stelnat. Testa brownien med en trätandpetare och den ska vara något klibbig. Frestas inte att laga den längre då kakan förlorar sin karakteristiska ”fudgy” konsistens.
  • Låt svalna i formen. Vänd ut och skär i fyrkanter, sila med florsocker om önskat.

 

Källa: andyskitchen.co.uk

Skrivet av Michael Karlberg 23 mars, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!