Ölkollen tipsar – bästa ölen till midsommar

Midsommar närmar sig och till firandet hör såklart festlig mat, en dans runt stången och god öl i glasen. Här kommer Ölkollens öltips till midsommarfirandet.

Öl har faktiskt varit midsommarfirandets självklara dryck ända sedan 1200-talet och i Sverige dricks det mer öl vid just midsommar än under någon annan högtid.

Vi har valt ut några riktiga guldkorn som passar perfekt till firandet, så oavsett om du letar efter öl till sillen, buffén eller grillen så har vi tipsen för en riktigt god midsommar.

Belhaven – Intergalactic Dry Hop Lager
Detta är en guldfärgad lager med en fruktig doft. Smaken är välbalanserad med en lätt maltig avslutning. Ölet är baserat på en craftbryggd lager för den där krispiga friskheten. Torrhumling med Centennial-, Columbus- och Cascadehumle ger en otroligt härlig och frisk citrussmak. Pris 17,90kr.

Innis & Gunn – Session IPA
Ölen är bryggd med en ny ”Extra Pale” malt framtagen för att ge en distinkt maltighet. Innis and Gunn’s ”4 hop fusion” levererar förutom balanserad beska även friska toner av grapefrukt och apelsinskal. Allt summerat i en lång härlig eftersmak med perfekt balans. Pris 15,90kr.

Young’s Double Chocolate Stout

Young’s Double Chocolate Stout har en tydlig karaktär av mörk choklad med inslag av kaffe, lakritsfudge, kavring och pomerans. Brunsvart färg och en stor rostad doft med inslag av kaffe, kakao och mörkt bröd. Passar perfekt till chokladdesserter eller bara att avnjuta som den är. Pris 19,90kr.

Litovel Classic
Litovel Classic är en ljus tjeckisk lager med trevlig maltighet och balanserad humlebeska i traditionell pilsnerstil. Ölet har en fin råvarukaraktär där malten talar sitt tydliga språk. Hög kvalitet till bästa pris bland tjeckiska öl på flaska på Systembolaget. Pris 9,90kr.

Innis & Gunn – Original Oak Aged Beer
Innis & Gunn Oak Aged Beer är en fruktig och maltig öl med medelstor beska, inslag av fat, vanilj, torkad aprikos och honung. Varsamt lagrad 77 dagar på whiskyek. Avnjutes väl kyld. Passar bra till rätter med sälta. Så prova den gärna tillsammans med midsommarens sill. Se recept på inlagd sill med smak av Innis & Gunn längre ner i artikeln. Pris 19,90kr.

Oude Kriek Boon
Här kommer ett tips för surölsälskaren. Nyanserad, mycket syrlig, fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och mandel. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller som sällskapsdryck. Pris 59,00kr.

Magners – Original Irish Cider
En uppfriskande torr cider är ett utmärkt alternativ för den som inte dricker öl. Hemligheten bakom Magners Irish Cider är den unika naturliga smaken. Magners är nämligen skapad av 100% färskpressad fruktjuice. Fruktsaften till cidern pressas med samma fruktpressar och samma teknik som för 50 år sedan. Juicen fermenterats och lagrats till sist i flera månader på ekfat. Inget socker tillsätts utan cidern får sin naturliga sötma från frukten. Pris 16,90kr.

INLAGD SILL MED SMAK AV INNIS & GUNN ORIGINAL

Ingredienser

2 burkar inläggningssill
0,7 dl ättiksprit
1,2 dl strösocker
2 dl Innis & Gunn Original
1 rödlök
2 små scharlottenlökar
1 morot – tunna skivor
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn

 

Gör så här:

  • Värm ättikspriten, Innis & Gunn Original och strösocker tills sockret löst sig. Tillsätt lagerblad och kryddor.
  • Låt lagen kallna
  • Skiva morötter och lök.
  • Skölj av sillen och skär i bitar.
  • Varva morötter, lök och sill.
  • Häll över lagen och låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar, helst 1-2 dygn.

Skrivet av Michael Karlberg 12 juni, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!