Ölkollens dryckestips till kräftskivan.

Äntligen har vi nått fram till augustis höjdpunkt – kräftsäsongen! Få saker är så ölvänliga som just kräftor. Vilken öl du ska välja beror ju självklart först och främst på vad du tycker om men även vilken typ av kräftor som ska ätas och hur de är tillagade. Ett tips är att köpa hem några olika sorter så kan alla gäster hitta en öl de gillar. Vi har valt ut några favoriter till sensommarens skivor.

Men när är det egentligen kräftpremiär?

Förr så började kräftfisket den 7 augusti klockan 17.00. 1982 ändrade man kräftpremiären till att alltid infalla den första onsdagen i augusti klockan 17.00. 1994 tog man bort förbudet mot kräftfiske helt men de flesta i Sverige håller fast vid traditionen och håller kräftskiva i början av augusti.

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan 1600-talet och kung Erik odlade kräftor i vallgravarna runt Kalmar slott. Kräftskivan som vi idag känner till den kom till i början av 1900-talet men ordet kräftskiva dök inte upp förrän någon gång på 1930-talet.

Här kommer lite dryckestips till kräftskivan.

 

Innis & Gunn Original är en fruktig och maltig eklagrad ale med medelstor beska och inslag av fat, vanilj, torkad aprikos och honung. Underbart god tillsammans med kräftorna. Läs mer och se om Innis & Gunn Original finns i din närmsta Systembolagsbutik här.

ZUBR Premium är en klassisk urtjeckisk lager från den lilla staden Přerov i sydöstra Tjeckien. ZUBR är Tjeckiens mest prisbelönta bryggeri de senaste 25 åren och flerfaldig medaljör av åtskilliga öltävlingar både i Tjeckien och internationellt. Med en stor maltighet och den rätta humlebeskan är den en utmärkt lager till kräftskivan. Läs mer och se om ZUBR Premium Lager finns i din närmsta systembolagsbutik här.

Oppigårds Golden Ale är en populär matöl. Golden Ale karktäriseras av en ren maltsmak och medelstor kropp med medelstor beska och utpräglad humlearom från East Kent Goldings och Cascade. Läs mer och se om Oppigårds Golden Ale finns i din närmsta systembolagsbutik här.

Tyska Jever är en ljus pilsner som med sin härligt uppfriskande karaktär passar perfekt som törstsläckare på skivan. Ölet har en stor beska och medelfyllig, ren och frisk smak. Läs mer och se om Jever finns i din närmsta Systembolagsbutik här.

För dig som är ute efter ett alternativ till ölen passar irländska Magners Original utmärkt till både kräftorna och tillbehören. En halvtorr cider med tydlig karaktär av äpplen och härlig fruktighet. Läs mer och se om Magners finns i din närmsta Systembolagsbutik här.

Varför inte krydda en egen nubbe till kräftorna?

Med White Lake Special 30% kan du göra en ”snällare” nubbe. Testa till exempel att stoppa ner en dillkvist i en flaska White Lake Special och låt den dra i minst 12 timmar men max 24. En trevlig och enkel nubbe som med sin dillkryddning passar bra till kräftorna. Glöm inte bort att hemmakryddad snaps är en färskvara och blir dålig med tiden. Pris 174kr.
Avec?
Till kaffet kan vi rekommendera anCnoc 12 year old. Det är en single malt-whisky lagrad minst tolv år på amerikanska ekfat och tolv år på spanska sherryfat. Dricker man kaffe till så rekommenderar vi mellanrost eller varför inte grönt te med citrussmak och en halv tesked honung. Läs mer och se om anCnoc 12 finns i din närmsta Systembolagsbutik här.

Skrivet av Michael Karlberg 25 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!