Ölkollens dryckestips till midsommar.

Midsommar närmar sig och till firandet hör såklart festlig mat, en dans runt stången och god öl i glasen. Här kommer Ölkollens dryckestips till midsommarfirandet.

Öl har faktiskt varit midsommarfirandets självklara dryck ända sedan 1200-talet och i Sverige dricks det mer öl vid just midsommar än under någon annan högtid.

Vi har valt ut några riktiga guldkorn som passar perfekt till firandet, så oavsett om du letar efter öl till sillen, buffén eller grillen så har vi tipsen för en riktigt god midsommar.

Innis & Gunn – Session IPA – Ölen är bryggd med en ny ”Extra Pale” malt framtagen för att ge en distinkt maltighet. Innis and Gunn’s ”4 hop fusion” levererar förutom balanserad beska även friska toner av grapefrukt och apelsinskal. Allt summerat i en lång härlig eftersmak med perfekt balans. Pris 16,90kr.

Young’s Double Chocolate Stout – Young’s Double Chocolate Stout har en tydlig karaktär av mörk choklad med inslag av kaffe, lakritsfudge, kavring och pomerans. Brunsvart färg och en stor rostad doft med inslag av kaffe, kakao och mörkt bröd. Passar perfekt till chokladdesserter eller bara att avnjuta som den är. Pris 19,90kr.

Innis & Gunn – Original Oak Aged Beer – Innis & Gunn Oak Aged Beer är en fruktig och maltig öl med medelstor beska, inslag av fat, vanilj, torkad aprikos och honung. Varsamt lagrad 77 dagar på whiskyek. Avnjutes väl kyld. Passar bra till rätter med sälta. Så prova den gärna tillsammans med midsommarens sill. Se recept på inlagd sill med smak av Innis & Gunn längre ner i artikeln. Pris 19,90kr.

Oude Kriek Boon – Här kommer ett tips för surölsälskaren. Nyanserad, mycket syrlig, fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och mandel. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller som sällskapsdryck. Pris 59,00kr.

Magners – Original Irish Cider – En uppfriskande torr cider är ett utmärkt alternativ för den som inte dricker öl. Hemligheten bakom Magners Irish Cider är den unika naturliga smaken. Magners är nämligen skapad av 100% färskpressad fruktjuice. Fruktsaften till cidern pressas med samma fruktpressar och samma teknik som för 50 år sedan. Juicen fermenterats och lagrats till sist i flera månader på ekfat. Inget socker tillsätts utan cidern får sin naturliga sötma från frukten. Pris 17,90kr.

anCnoc 12 Year Old Single Malt Whisky –  Lagrad minst tolv år på amerikanska ekfat och tolv år på spanska sherryfat.
Lagring: Noggrant utvalda ex-bourbonfat och ex-sherryfat.
Doft: Mjuk och balanserad doft där honung och citrus finns i bakgrunden.
Smak: Söt i starten som övergår i citrus och blommig honung. Komplex men ändå mjuk, len men ändå utmanande. Verkligen en smak som passar både nybörjaren och whiskyexperten, också det anCnoc 12YO är känd för.
Passar till: med eller utan vatten, bäriga chokladanrättningar, pannacotta med passionsfrukt. Dricker man kaffe till så rekommenderar vi mellanrost eller varför inte grönt te med citrussmak och en halv tesked honung. Pris 379kr.

White Lake Special – White Lake Special är transparent en ”lågalkohol-vodka” och drycken är vad vi svenskar skulle kategoriseras som ett klassiskt brännvin. Det klara destillatet är filtrerat genom vit kvartssand. Traditionen att destillera denna typ av spritdryck finns i Ryssland precis som i Sverige och destillatet kan drickas ren eller kryddas efter behag för att skapa olika snapsar. White Lake Special ligger på 30% vilket gör att snapsen inte blir fullt så alkoholstark som traditionell akvavit. Med White Lake Special 30% kan du göra en ”snällare” nubbe. Testa till exempel att stoppa ner en dillkvist i en flaska White Lake Special och låt den dra i minst 12 timmar men max 24. En trevlig och enkel nubbe till midsommar. Glöm inte bort att hemmakryddad snaps är en färskvara och blir dålig med tiden. Pris 174kr.

Alkoholfria alternativ

Se även till att erbjuda alkoholfri alternativ. Här kommer tips på en alkoholfri öl och en alkoholfri cider.

Innis & None, Alcohol Free Pale Ale Ölen är en utsökt pale ale med toner av citrus och massor av härlig bitterhet från humlen. Allt perfekt balanserat med en aning sötma. Pris 14.90kr.

 

Magners Original Irish Cider Alcohol Free – Precis som alla Magners Cider är Magners Alcohol Free naturligt söt, inget socker tillsätts utöver den naturliga sötman som kommer från fruktjuicen. Smaken på Magners Alcohol Free är krispig och fräsch med naturliga smaknoter av röda äpplen. Pris 12.90kr.

INLAGD SILL MED SMAK AV INNIS & GUNN ORIGINAL

Ingredienser

2 burkar inläggningssill
0,7 dl ättiksprit
1,2 dl strösocker
2 dl Innis & Gunn Original
1 rödlök
2 små scharlottenlökar
1 morot – tunna skivor
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn

 

Gör så här:

  • Värm ättikspriten, Innis & Gunn Original och strösocker tills sockret löst sig. Tillsätt lagerblad och kryddor.
  • Låt lagen kallna
  • Skiva morötter och lök.
  • Skölj av sillen och skär i bitar.
  • Varva morötter, lök och sill.
  • Häll över lagen och låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar, helst 1-2 dygn.

Skrivet av Michael Karlberg 17 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!