Ölkollens tips inför Valborg

Till helgen är det dags att fira in våren. Till minne av den heliga Valborg firar vi i helgen Valborgsmässoafton. Något vi i Sverige har gjort ända sedan medeltiden. På många ställen runt om i landet innebär Valborgsfirandet att det är dags att plocka fram grillen igen. Ölkollen tipsar om tre öl och en cider som passar utmärkt till valborgsfirandet.

Idag är valborgsmässofirandet ett sätt att fira att våren har kommit till vårt land. Firandet blev populärt under efterkrigstiden, när olika arbetar- och folkrörelseorganisationer arrangerade valborgseldar i olika delar i städerna. Idag hittar man valborgseldar nästan på alla platser runt om i landet.

Valborgsfirandet kom till Sverige under medeltiden då tyskar förde in den i landet. Helgonet som firades då var en abbedissa, vid namn Sankta Walpurgis (den heliga Valborg) och som levde på 700-talet. Traditionen grundar sig visserligen på en förkristen högtid i Tyskland men har senare sammankopplats med kulten kring den heliga Valborg. Hon hade antagligen inte blivit ihågkommen om inte första maj ända sedan medeltiden hade varit en viktig festdag. I städerna valde de olika gillena nya dignitärer och i byarna valdes en ny ålderman vid bystämman. Kvällen innan bystämman samlades man utomhus och firade med fest och genom att tända ett stort bål.

Nedan tipsar vi om fyra öl och ett recept på helgrillad lammrack som passar utmärkt till helgens Valborgsmässofirande.

Innis & Gunn Session IPA

Innis & Gunn Session IPA är bryggd med en ny unikt rostad ”Extra Pale” malt vald för att ge ölen en distinkt maltighet. Innis and Gunn’s ”4 hop fusion” levererar förutom balanserad beska även friska toner av grapefrukt och apelsinskal. Allt summerat i en lång härlig eftersmak med perfekt balans.

Alen doftar röda frukter, rosenblad med lätta citrustoner. Smaken är väldigt maltig och den beska smaken från humlen balanseras av en anings sötma (butter biscuit). Den har en fin textur som ger en lång och varaktig avslutning i munhålan.

Klicka här för att se om Innis & Gunn Session IPA finns på ditt närmsta Systembolag.

 

 

Litovel Classic – prisad tjeckisk lager 

Litovel Classic är en ljus tjeckisk lager med trevlig maltighet och balanserad humlebeska i traditionell pilsnerstil. Ölet har en fin råvarukaraktär där malten talar sitt tydliga språk. Hög kvalitet till bästa pris bland tjeckiska öl på flaska på Systembolaget. Med sina 4 % är Litovel Classic ett perfekt alternativ för den som är ute efter en alkoholsvagare öl med härligt stiltypisk smak, oavsett om du är svensk eller tjeck.

Litovel Classic tilldelades dessutom en bronsmedalj vid En Öl- & Whiskymässa i Göteborg i klassen ”Lageröl i Centraleuropeisk stil”.

Klicka här för att se om Litovel Classic finns på ditt närmsta Systembolag.

 

Innis & Gunn – Rum Finish

Innis & Gunn Rum Finish har precis som Original lagrats på ekfat men har slutlagrats på ekfat som tidigare har innehållit rom. Ölet har fina romtoner från romfaten, vanilj, fin kropp med medelstor beska, fruktig och komplex smak. Helt unik smak på klassiskt Innis & Gunn- manér. Avnjutes väl kyld och passar perfekt till mat med hög sälta.

Klicka här för att se om Innis & Gunn Rum Finish finns på ditt närmsta Systembolag.

Magners Original Irish Cider

Magners Original Irish Cider är en äppelcider skapad av 100% färskpressad äppeljuice. Varsam lagring på ekfat och den rena naturliga fruktjuicen är hemligheten bakom smaken hos Magners. Servera Magners i ett pintglas fullt med is.

Hemligheten bakom Magners Irish Cider är den unika naturliga smaken. Magners är nämligen skapad av 100% färskpressad fruktjuice. Fruktsaften till cidern pressas med samma fruktpressar och samma teknik som för 50 år sedan. Juicen fermenterats och lagrats till sist i flera månader på ekfat. Inget socker tillsätts utan cidern får sin naturliga sötma från frukten.

 

Klicka här för att se om Litovel Classic finns på ditt närmsta Systembolag.

 

Nedan hittar du ett fint recept på helgrillade lammracks som passar utmärkt på grillen vid valborgsfirandet.

Rack of Lamb on Grate

Helgrillade lammracks

Ingredienser

1 kg Lammracks

1 kvist färsk timjan

1 kvist färsk rosmarin

3-4 vitlöksklyftor

Salt

Svartpeppar

Rökflis (blötlagd). Mesquite, cedar och pecan passar bra till lamm.

Gör så här:

  • Starta upp grillen och förbered för grillning via indirekt grillning. Har du gasolgill så starta bara hälften av brännarna.. Under grilltiden så ska temperaturen ligga omkring 175-200 grader.
  • Putsa lammet från senor och hinnor
  • Finhacka örterna och vitlöken, blanda samman med salt och peppar och ”rubba” in lammet i kryddblandningen.
  • Grilla lammet runt om så att det får en fin yta, direkt över kol/briketterna. Flytta sedan lammet till den andra halvan av grillen, den indirekta delen och lägg på locket. Kolla så att temperaturen håller sig kring 175-200 grader. Fyll på med blötlagd rökflis ett par gånger under grillningen.
  • Grilla lammet tills du har en innertemperatur omkring 55 grader (rare) till 65 grader (well-done). Det tar ca 1 timma. Använd gärna en grilltermometer för bästa resultat.
  • Tag av lammet och låt det vila 5-10 minuter.
  • Dela sedan lammet och servera.

Skrivet av Michael Karlberg 26 april, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!