Påsköl – en god och ung tradition

Det är svårt att sätta fingret på vad som karaktäriserar ett typiskt julöl och ett typiskt påsköl med tanke på dagens stora utbud och den variation i smaker som de erbjuder. Den första påskölen lanserades 1991. Nu finns det desto fler underbart goda och varierande påsköl och smakerna och ölstilarna är så gott som oändliga.

Ursprungligen var julölet mörkt, sött och starkt och påskölet följde efter i samma stil. Med tiden har båda ölstilarna utvecklats till att bli mer komplexa och i dag kan man generellt dela in dem i två grupper: de klassiska som följer ursprunget något sånär och de övriga där bryggmästarens visioner och experimentlusta blir mer påtaglig och avgörande för resultatet.  Rent bryggtekniskt är det ingen skillnad på julöl och påsköl.

Påsköl liksom julöl tillhör ofta en mörkare och fylligt maltig ölstil som kan vara kryddig. Påskölen är dock ofta ljusare och alkoholsvagare än julöl. En orsak kanske är att fisk, lamm och ägg är dominerande rätter till påsk där ett lättare öl passar bättre och att vi gillar att dricka lättare drycker på våren.

Påsköl kan både vara under- (lageröl) och överjäst (ale). Vid bryggningen använder de flesta bryggerier flera sorters malt med olika rostningsgrad för att få en så komplex och fyllig smak som möjligt.

Det är vanligt att amerikanska humlesorter som Cascade och Amarillo används i den modernare stilen av påsköl. Till de mer traditionella påskölen används ofta europeiska humlesorter som Hallertau, Challenger och Super Styrian som gör dem stramare till sin karaktär.

I Danmark har man bryggt påsköl kommersiellt sedan 1890-talet medan det i Sverige alltså är en betydligt yngre tradition. Det finns ingen tidigare dokumentation att man skulle bryggde speciella påsköl. 1991 introducerades den första påskölen på Systembolaget, Carlsberg Påskebryg. Sedan dess har tack och lov mycket hänt när det gäller påskölen.

Källa: systembolaget.se

Naturligtvis finner man en mängd olika ölsorter som finns tillgängliga året runt och som passar utmärkt på både jul- och påskbord. Istället för att tipsa om årets påsköl så kommer här några året-runt-favoriter från Storbritannien som vi på Ölkollen gärna serverar till våra traditionella mat- och dryckeshögtider såsom påsk, midsommar och jul.

Innis & Gunn Session IPA har en komplex humlemix av fyra humlesorter från UK, USA och Europa. Alen doftar röda frukter, rosenblad med lätta citrustoner. Smaken är väldigt maltig och den beska smaken från humlen balanseras av en anings sötma (butter biscuit). Den har en fin textur som ger en lång och varaktig avslutning i munhålan. Denna öl serverar du med fördel till de kalla rätterna på påskbordet.
Innis & Gunn Session IPA, 4,6%

Belhaven Intergalactic Dry Hop Lager är en guldfärgad lager med en fruktig doft. Smaken är välbalanserad med en lätt maltig avslutning. Ölet är baserat på en craftbryggd lager för den där krispiga friskheten. Torrhumling med Centennial-, Columbus- och Cascadehumle ger en otroligt härlig och frisk citrussmak. Denna moderna lager och törstsläckare passar perfekt till påskbordets varma rätter med hög sälta.
Belhaven Intergalactic Dry Hop Lager, 5%

Well’s Banana Bread Beer har en stor, mycket fruktig doft med inslag av banan, bröd, kryddor och aprikos. Smaken är fruktig med inslag av banan, bröd, kryddor och aprikos. Vid tillverkningen av Banana Bread Beer använder man sig
enbart av Fairtrade-märkta bananer. Ett något udda val men ett överraskande och kul inslag för dina gäster när det vankas dessert.
Well’s Banana Bread Beer, 5,2%

Skrivet av Michael Karlberg 11 april, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!