Rodenbach stor vinnare på World Beer Awards

Det belgiska bryggeriet tog hem flera priser under World Beer Awards 2016 och belgarna vann priset som världens bästa öl i kategorierna Oud Bruin och Fruit Beer. Har du inte provat dessa fantastiska öl så finns möjligheten att testa dessa på Stockholm Beer & Whiskey Festival som går av stapeln 29 september – 1 oktober samt den 6 – 8 oktober. Ni hittar produkter från Rodenbach i den svenska importören TOMP Beer, Wine & Spirits AB's monter.

Hyllad över hela världen tog Rodenbach hem flera medaljer och deras Caractére Rouge och Vintage utsågs till världens bästa öl i sina kategorier.

Men även Rodenbach Grand Cru (brons i klassen oud bruin) och Rodenbach Rosso (guld i fruktölsklassen) tog hem pris.

Rodenbach Caractère Rouge togs ursprungligen fram som ett testprojekt tillsammans med den hyllade Michelinkocken Viki Geunes. Det unika ölet gjorde snabbt succé och numera gläds ölälskare runt om i världen så snart det belgiska bryggeriet släpper en ny batch. Vid tillverkningen av Rodenbach Caractère Rouge lagras ölet först i två år på bryggeriets gigantiska ekfat. Därefter macereras färska körsbär, hallon och tranbär i det under sex månader. Resultatet är ett fantastiskt öl med komplex och vinös karaktär. Rodenbach Caractère Rouge har en bärig doft av hallon, körsbär, tranbär, citrus och örter med inslag av karamell. Smaken är härligt syrlig med tydlig karaktär av bär och en lång eftersmak.

Rodenbach Vintage består till 100 % av lagrad öl vilket ger en fantastisk smakupplevelse. Årgång 2013 räknas som en av de bästa från bryggeriet och har en unikt balanserad sötma och syrlighet tillsammans med en komplex och lång eftersmak. Ölet karaktäriseras av en syrlig smak med toner av karamell, honung och ek med inslag av vanilj, körsbär och lakrits.

Rodenbach Grand Cru består av 1/3 olagrad öl och 2/3 öl som lagrats i två år på bryggeriets gigantiska ekfat. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Grand Cru en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

 

Skrivet av Michael Karlberg 27 september, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!