Rodenbachprovning på Ölrepubliken

Populära Ölrepubliken i Göteborg har precis som namnet antyder ett tydligt fokus på just öl. Man anordnar ofta provningar för ölintresserade göteborgare och nu har turen kommit till belgiska Rodenbach. Onsdag 12 juni kommer Rudi Ghequire från det legendariska bryggeriet.

På provningen med Rudi kommer man att prova 4-5 olika brygder samt få höra om Rodenbachs otroliga historia och bryggartraditioner. Så bor du i Göteborg eller befinner dig i närheten så missa inte chansen att träffa Rudi och få vara med på en grym provning!

Ölrepublikens event på Facebook.

Ölrepubliken

God öl, mycket öl och bra mat! Populära Ölrepubliken har precis som namnet antyder ett tydligt fokus på just öl. I det breda sortimentet hittar man ett 30-tal öl på fat och ett flaskölsutbud utöver det vanliga. De beskriver sig själva som ”en fristad mitt i centrala Göteborg. En enklav för de törstande och hungriga”

Rodenbach

I belgiska Roeselare hittar man en av världens främsta producenter av öltypen oud bruin. På Rodenbach har man bryggt det unika flamländska ölet i mer än 175 år.

Bryggeriet Rodenbach har blivit känt världen över för sina oud bruins, en typ av ekfatslagrad öl i flamländsk stil. Bryggeriet har gamla anor och grundades redan 1836 i byn Roeselare av Pedro Rodenbach och hans fru Regina Wauters.

1864 tog deras son Edward över bryggeriet och under hans ledning fick det genomgå en fantastisk utveckling. Det är dock Edwards son Eugene som man har ölets unika kvalitet och enastående karaktär att tacka. Han reste till England för att studera hur man på bästa sätt kunde optimera lagringen på ekfat och när han 1878 tog över bryggeriet var det dessa kunskaper som banade vägen framåt. Än idag använder Rodenbach samma traditionella metoder som de Eugene instiftade för mer än 135 år sedan.

Rodenbach2

Ölet på Rodenbach lagras på gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år.

 

 

Skrivet av Michael Karlberg 11 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!