Syrliga vinnare på En öl och whiskymässa i Göteborg

På årets Öl och Whiskymässa i Göteborg hade en av Ölkollens favoriter, Rodenbach Grand Cru, chansen att ta hem tredje raka guldmedaljen i kategorin specialöl & smaksatta öl. Vinnaren blev en annan mycket trevlig belgare, Oude Kriek Boon, även den en favorit hos oss på Ölkollen.

Rodenbach Grand Cru hade chansen att för tredje året i rad ta hem guldet i kategorin ”specialöl & smaksatta öl”. Den populära och fantastiska belgaren fick nöja sig med silvermedaljen och fick se en annan belgare ta hem guldmedaljen. Guldet gick i år till den fantastiskt goda Oude Kriek Boon från Brouwerij F. Boon.

Oude Kriek Boon är fatlagrad och ung Lambic som mognat tillsammans på gamla ekfat. Här tillsätts ca 400 gram riktiga körsbär/liter till den ett år gamla lambicen. Det skapar en andra jäsning på ekfaten. Sedan sker ytterligare en jäsning på flaskan och efter ett antal månader har den mognat till önskad smak. Resultatet är en öl med mycket frisk, nyanserad och fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och kryddor. Oude Kriek Boon har på sajten ratebeer.com fått totalbetyget 97/100.
Klicka här för att se om Oude Kriek Boon finns på ditt närmsta Systembolag.

 

 

Rodenbach Grand Cru består av 1/3 olagrad öl och 2/3 öl som lagrats i två år på bryggeriets gigantiska ekfat. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Grand Cru en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. På sajten ratebeer.com har Rodenbach fått betyget 98/100. Man beskriver eftersmaken som värdig ett fantastiskt vin.
Klicka här för att beställa den prisbelönta Rodenbach Grand Cru.

 

Här hittar du alla vinnarna i En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

 

Fakta om Brouwerij F. Boon.

Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

 

Fakta om Rodenbach

I belgiska Roeselare hittar man en av världens främsta producenter av öltypen oud bruin. På Rodenbach har man bryggt det unika flamländska ölet i mer än 175 år. Bryggeriet Rodenbach har blivit känt världen över för sina oud bruins, en typ av ekfatslagrad öl i flamländsk stil. Bryggeriet har gamla anor och grundades redan 1836 i byn Roeselare av Pedro Rodenbach och hans fru Regina Wauters.

1864 tog deras son Edward över bryggeriet och under hans ledning fick det genomgå en fantastisk utveckling. Det är dock Edwards son Eugene som man har ölets unika kvalitet och enastående karaktär att tacka. Han reste till England för att studera hur man på bästa sätt kunde optimera lagringen på ekfat och när han 1878 tog över bryggeriet var det dessa kunskaper som banade vägen framåt. Än idag använder Rodenbach samma traditionella metoder som de Eugene instiftade för mer än 135 år sedan.

Rodenbach2

Ölet på Rodenbach lagras på gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år.

 

Skrivet av Michael Karlberg 28 mars, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!