Toppbetyg när Livets Goda testar Chimay och Rodenbach.

Dryckesmagasinet Livets Goda har testat två belgare inför midsommar. Det är två helt olika sorter men båda typiska för den belgiska ölkulturen. Chimay blå och Rodenbach Alexander får båda toppbetyg (Chimay 94p, Rodenbach Alexander 95p) av Niklas Jörgensen.

Chimay blå finns i systembolagets fasta sortiment sedan länge. Denna lagringsbara trappistöl finns även i storlekarna 75cl, 150cl, 300cl i systembolagets beställningssortiment.

Niklas om Blå Chimay

Det är nu 2019 som du finner i butik och den senaste buteljeringen har en härlig fräschör som är precis lika läcker som den karaktär en lagrad version uppvisar. Här finns hela brödbutiken i doftspektrumet, tydliga maltnyanser, mörk choklad och fuktig tobak. Men också citrusfrukter, mest apelsin, några torkade dadlar och fikon samt bränt socker och soja på toppen. 

Du hör själv; ganska komplext. Smaka; sug in explosionen som den blå bjuder på, känn den fina smeksamma moussen, den diskreta sötman som lurar i periferin och fylligheten som får smaklökarna att gå på högvarv.

Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter!

Och så den kryddiga och långa finalen som lämnar en kakao och kaffekänsla kvar i gommen. Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter och till mat eller i eget majestät. Inte minst bör du prova den till en mogen kittost – då visar Chimay att öl som denna slår vin med hästlängder när det kommer till att hantera den speciella syrliga smaken som osten har.

Niklas intryck: 94 / 100

Nästa öl som provades var Rodenbach Alexenader, också den i systembolagets fasta sortiment.

Rodenbach Alexander – körsbärsölets referensram!

Niklas om Rodenbach Alexander
Första intrycket bjuder den fina skumkronan på som tillsammans med en bronsskimrande bärnstensröd sätter nivån. Bouqueten visar upp essensen av syrliga aromatiska körsbär, ett stänk bittermandel och en lätt oxidativ ton som är vansinnigt enkel att falla pladask för. Lite stenkällare och farin kompletterar den komplexa nosen. Smaken smeker medhårs men med en subtil och mångfacetterad precision där diskret sötma, syrlig körsbärskärna och saliverande saftighet sitter perfekt samman. Plus i kanten för att hela bygget snörper ihop fint i avslutet.

”…mångfacetterad precision…”

Niklas intryck: 95 / 100

Rodenbach Alexander har artikelnummer 11736 och en 750 ml flaska kostar 99 kronor. I skrivande stund finner du den i 173 Systembolagsbutiker, till resten beställer du Alexander utan extra kostnad.

 

Hela artiklarna hittar du här:

Livets Goda: Chimay är världsklass

Livets Goda: Rodenbach Alexander – körsbärsölets referensram!

 

Skrivet av Michael Karlberg 20 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!