Vintern rasat ut bland våra fjällar… 4 bra öl till valborgsmässoafton

Till helgen är det dags att fira in våren. Till minne av den heliga Valborg firar vi i helgen Valborgsmässoafton. Något vi i Sverige har gjort ända sedan medeltiden. På många ställen runt om i landet innebär Valborgsfirandet att det är dags att plocka fram grillen igen. Ölkollen tipsar om fyra öl som passar utmärkt till grillpremiären.

Idag är valborgsmässofirandet ett sätt att fira att våren har kommit till vårt land. Firandet blev populärt under efterkrigstiden, när olika arbetar- och folkrörelseorganisationer arrangerade valborgseldar i olika delar i städerna. Idag hittar man valborgseldar nästan på alla platser runt om i landet.

Valborgsfirandet kom till Sverige under medeltiden då tyskar förde in den i landet. Helgonet som firades då var en abbedissa, vid namn Sankta Walpurgis (den heliga Valborg) och som levde på 700-talet. Traditionen grundar sig visserligen på en förkristen högtid i Tyskland men har senare sammankopplats med kulten kring den heliga Valborg. Hon hade antagligen inte blivit ihågkommen om inte första maj ända sedan medeltiden hade varit en viktig festdag. I städerna valde de olika gillena nya dignitärer  och i byarna valdes en ny ålderman vid bystämman. Kvällen innan bystämman samlades man utomhus och firade med fest och genom att tända ett stort bål.

 

Nedan tipsar vi om fyra öl och ett recept på helgrillad lammrack som passar utmärkt till helgens Valborgsmässofirande.

 

gaffelkolsch

Gaffel Kölsch

Denna otroligt populära ale finns åter i lager hos systembolaget efter att ha varit slutsåld en kort period. Gaffel Kölsch har en underbart frisk och karaktärsfull råvarusmak med härlig beska och toner av humle. Den påminner om en lager i stilen men med en djupare och fylligare smak.

Gaffel Kölsch finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Klicka här för att se om den finns i din lokala butik eller beställ via beställningsfunktionen på denna sida.

rsz_litovel_classic_lahev_ow_033l__celni_swe_2 (2)

Litovel Classic – prisad tjeckisk lager 

Litovel Classic är en ljus tjeckisk lager med trevlig maltighet och balanserad humlebeska i traditionell pilsnerstil. Ölet har en fin råvarukaraktär där malten talar sitt tydliga språk. Hög kvalitet till bästa pris bland tjeckiska öl på flaska på Systembolaget. Med sina 4 % är Litovel Classic ett perfekt alternativ för den som är ute efter en alkoholsvagare öl med härligt stiltypisk smak, oavsett om du är svensk eller tjeck.

Litovel Classic tilldelades dessutom en bronsmedalj vid En Öl- & Whiskymässa i Göteborg i klassen ”Lageröl i Centraleuropeisk stil”.

Klicka här för att se om Litovel Classic finns på ditt närmsta Systembolag.

belhaven+twisted_v2

Twisted Thistle IPA 

Twisted Thistle är en smakrik India Pale Ale med nyanserad smak med liten sötma, inslag av rågbröd, aprikos, honung och knäck. Ett måste för dig som älskar skotskt ölhantverk.

Passar bäst som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Klicka här för att se om Twisted Thistle finns på ditt närmsta Systembolag.

oude_kriek_boon_37_5_300dpi

Oude Kriek Boon 

Vill du bjuda dina gäster på något speciellt så rekommenderar vi varmt Oude Kriek Boon från det belgiska bryggeriet Brouwereij Boon. Servera den gärna vid ca 8 grader som aperitif eller sällskapsdryck.

Oude Kriek Boon är fatlagrad och ung Lambic som mognat tillsammans på gamla ekfat. Här tillsätts ca 400 gram riktiga körsbär till den ett år gamla lambicen. Det skapar en andra jäsning på ekfaten. Sedan sker ytterligare en jäsning på flaskan och efter ett antal månader har den mognat till önskad smak. Resultatet är en öl med mycket frisk, nyanserad och fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och kryddor.

Klicka här för att se om Oude Kriek Boon finns på ditt närmsta Systembolag.

Rack of Lamb on Grate

Helgrillade lammracks

Ingredienser

1 kg Lammracks

1 kvist färsk timjan

1 kvist färsk rosmarin

3-4 vitlöksklyftor

Salt

Svartpeppar

Rökflis (blötlagd). Mesquite, cedar och pecan passar bra till lamm.

Gör så här:

  • Starta upp grillen och förbered för grillning via indirekt grillning. Har du gasolgill så starta bara hälften av brännarna.. Under grilltiden så ska temperaturen ligga omkring 175-200 grader.
  • Putsa lammet från senor och hinnor
  • Finhacka örterna och vitlöken, blanda samman med salt och peppar och ”rubba” in lammet i kryddblandningen.
  • Grilla lammet runt om så att det får en fin yta, direkt över kol/briketterna. Flytta sedan lammet till den andra halvan av grillen, den indirekta delen och lägg på locket. Kolla så att temperaturen håller sig kring 175-200 grader. Fyll på med blötlagd rökflis ett par gånger under grillningen.
  • Grilla lammet tills du har en innertemperatur omkring 55 grader (rare) till 65 grader (well-done). Det tar ca 1 timma. Använd gärna en grilltermometer för bästa resultat.
  • Tag av lammet och låt det vila 5-10 minuter.
  • Dela sedan lammet och servera.

Skrivet av Michael Karlberg 28 april, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!