Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon

Elijah Craigs historia är historien om Bourbon. Kyrkoherden Elijah Craig var en baptistisk predikant och en unik karaktär på 1800-talet i Kentucky. Han var lärare, vägbyggare, landspekulant och byggde de första pappers- och ullbruken i Georgetown, Kentucky. Men det var hans gåva som destillerare och entreprenör som placerar honom i historien som Bourbonens fader.

Här har vi kraft och ödmjuk hållning. Finlemmad krydda och balanserad i fatinslagen. Frukten aviserar karamelliserade äpplen, citrus, har lite skotsk whisky över sig.
Anders Enquist, 93/100 i Magasinet Whiskey & Bourbon, No 42 2019.

Hur blev Elijah Craig krediterad med sin banbrytande uppfinning att kola ekfaten som brukar lagra Bourbon? Man är faktiskt inte helt säker på det. Mycket av historien har gått förlorad, och det finns flera versioner av den. En av historierna berättar om en brand i Elijahs kvarn, som brände Elijahs fat och förändrade whiskeyn inuti.

En annan historia talar om att Elijah lagrade sina whiskeyfat som tidigare innehållit socker och blev imponerad av hur torkningen av tunnorna förbättrade smaken.

Sanningen är att ingen egentligen vet hur Elijah började kola sina fat, men när han väl bestämt sig så är det lätt att förstå varför han fortsatte att utveckla processen och förändrade Bourbon för evigt. Inuti blir den klara, olagrade majsvätskan förvandlad till en djärv bärnstensvätska, med en tydligt slät smak som gör Bourbon till vad det är.

Men hur som helst så hände det, Elijah Craig krediteras med att vara den första destillerare att åldra sin whiskey i kolade ekfat. Det är en viktig och rik del av Bourbon-berättelsen.

Ännu idag framställer destilleriet i Bardstown whiskey efter den fromme mannens recept. Det innehåller bland annat en surmäsk bestående av minst 51 % majs samt lagring på kolade ekfat. Idag anses Elijah Craig vara en premiumbourbon i det absoluta toppskiktet.

Smaknoter: En komplex, söt och fyllig smak med vaniljtoner. Eftersmaken bjuder på hasselnötter, kola och aningen brända toner.

Destillat

Bourbon

Ursprung

USA

Producent

Heaven Hill Brands

Butelj

Flaska (700 ml) 499,00 kr

Alkoholhalt
47 % volymprocent
Här kan du enkelt beställa

Elijah Craig Kentucky Bourbon

till ditt lokala Systembolag

Flaska (700 ml) 499,00 kr
Artikelnr: 82472

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!