Rittenhouse Straight Rye Whisky 100 proof

En legendarisk och mycket populär rye whisky bland bartenders världen över. Ett måste för amerikansk whiskeyentusiasten. Denna komplexa, kraftfulla bourbon är perfekt för att göra en Manhattan och drycken har bland annat vunnit "Världens bästa amerikanska whisky" vid World Whisky Awards 2010.

Söt doft av honung, vanilj och ek. Kroppen är stor med med djupa toner av kakao, russin och en grym ”spicyness”. Lång och kryddig avslutning.

”Elegant och fyllig med sensuell sötma och fin fruktighet med inslag av aprikos, basilika, citrongräs och vissa äppeltoner likaså. Faten är väl integrerade och kryddan finlemmad. Lakrits och tobak smyger fram lite tassande mot avslutet och vi har 50 eleganta procent här och en bourbon på gränsen till vinös”. 95/100.
Anders Enquist i Whisky & Bourbon No 42 2019.

Rittenhouse Rye skapades första gången 1934 efter förbudstiden i USA. Den hette då Rittenhouse Square Rye, döpt efter Rittenhouse Square, ett torg i Philadelphia som i sin tur var döpt efter den berömda astronomen och matematikern David Rittenhouse. 1948 tog man bort ”Square” från namnet och den har sedan dess haft namnet Rittenhouse Rye Whiskey.

Bottled-In-Bond

Bottle In Bond är en typ av märkning för amerikansktillverkad destillerad dryck (ofta bourbon) som har lagrats och tappats i enlighet med de rättsliga föreskrifterna som finns för destillerad sprit. Märkningen härstammar från 1897 och Bottle-In-Bond Act som var en reaktion från den federala regeringen på den utbredda förfalskningen av amerikansk whiskey under denna tid.

För att en produkt ska få märkas med Bottle-In-Bond krävs att produkten är destillerad under en och samma destillationssäsong (januari-juni eller juli-december) och från ett destilleri. Spriten måste ha lagrats i ett federalt lager under amerikansk myndighetstillsyn i minst fyra år och tappat vid 100 proof (alkoholhalt 50%). Etiketten på flaskan måste tydligt identifiera destilleriet. Endast sprit tillverkad i USA kan ha märkningen Bottle-In-Bond.

Rittenhouse är producerad enligt klassisk ”Monongahela Rye Whiskey-stil”, som har sin historiska början för flera hundra år sedan då lantbrukare i hela Mohongaheladalen odlade råg och destillerade den whiskey som fick regionens namn.

Den ursprungliga Mahongahela-whiskeyn sägs ha haft 80-100% råg i spannmålsbasen men Rittenhouse Rye har 51% råg, 37% majs och 12% mältat korn.

Monongahelafloden är en biflod till Ohiofloden och ligger i östra USA. Vid Pittsburgh flyter floden samman med Alleghenyfloden och bildar Ohiofloden.

Ölkollens drinktips – Manhattan.

Om du vill ha en mångbottnad Manhattan kommer Rittenhouse Rye 100 proof att göra susen. Varm choklad och ljus citrus blandar sig i gommen och sträcker denna whisky i olika men på något sätt sammanhängande smakriktningar.

4 cl Rittenhouse Rye.
2 cl Röd vermouth.
2 droppar Angostura bitter.
Häll rikligt med isbitar i ett stort glas eller en shaker och fyll sedan på med ingredienserna. Rör runt försiktigt, vätskan ska bli ordentligt kall. Sila över i ett väl kylt cocktailglas.

 

Destillat

Bourbon

Ursprung

USA

Producent

Heaven Hill Brands

Butelj

Flaska (700 ml) 499,00 kr

Alkoholhalt
50 % volymprocent
Här kan du enkelt beställa

Rittenhouse Straight Rye Whisky 100 proof

till ditt lokala Systembolag

Flaska (700 ml) 499,00 kr
Artikelnr: 450

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!