Vad är vodka?

Ursprungligen kommer vodkan från nordöstra Europa. Det råder delade meningar om det var i nuvarande Ryssland eller om det var i Polen. Vodka är en mycket ren sprit som är okryddad och olagrad. Här är tio fakta om vodka.

Vodka (från polska ordet wódka och ryska водка, diminutiv av вода, vatten) är ursprungligen ett polskt, okryddat brännvin av olika alkoholstyrka. På åtskilliga språk används ordet som beteckning på okryddat brännvin. Vodka som dryck började framställas i större skala mellan 950 och 1100 i dåtidens Kievrus (områden som då omfattade delar av nuvarande Polen, Ryssland, Vitryssland och Ukraina). Även i Västeuropa var destilleringskonsten utbredd på 1100-talet, som hade lärt sig den av araberna. Man destillerade mest vin, men även öl, vilket gav ett sädesbrännvin av samma slag som vodka. Till en början hette inte drycken just vodka, utan kallades för ”brödvin”

Här kommer 10 fakta om vodka som du kanske inte kände till.

1. Det finns ett vodka-bälte.

Vodka-bältet omfattar de nordiska länderna (minus Danmark), Baltikum (Estland, Lettland, Litauen), Ryssland, Polen, Vitryssland, Ukraina och Slovakien. Vodka är en stor del av den lokala kulturen i dessa nordliga länder. Det är för kallt för att odla druvor, så vodkan är huvudsakligen destillerat från spannmål eller potatis.

2. Färre toxiner = Mindre baksmälla.

Mörkare drycker som rött vin, whisky eller mörk rom innehåller fler toxiner, biprodukter från jäsning, än till exempel vitt vin eller vita spritsorter. Människans kropp jobbar hårt för att bearbeta dessa toxiner, vilket förvärrar en baksmälla. Bourbon har till exempel 37 gånger mer kemikalier än vodka.

3. Vodka kan tillverkas av olika ingredienser.

Vodka kan tillverkas av potatis, korn, råg, majs, vassle, druvor … Alla bidrar till vodkans smak (ja det finns faktiskt smak i vodka!).

4. Vodka är glutenfri.

Vodka är glutenfri, även om den är gjord av vete, korn eller råg. Destillationen avlägsnar de skadliga glutenproteinerna, vilket gör att den blir fri från gluten. När glutenbaserade ingredienser har använts i produktionen får dessa tappningar inte märkas som glutenfri, även om det inte finns något glutenprotein kvar i dem.

5. Vodka är lättare än vatten.

Vattendensiteten är 1,00 g / ml och etanol 0,79 g / ml. Så, en liter vatten väger 1000 gram och en liter vodka runt 950 gram.

6. Vodka serveras kall med syfte.

Att kyla vodkan gör att den får en annan konsistens och gör spriten mjukare. I en del länder serverar man vodka med mat, och när vodkan serveras kall hjälper det till att nollställa dina smaklökar.

7. Vodka har ett utgångsdatum.

Tja, i teorin kommer vodka att vara ganska länge för evigt om det är oöppnat och förvaras mörkt och svalt. En öppnad flaska rekommenderas att konsumeras inom 12 månader. Efter öppningen börjar nämligen alkoholen att avdunsta, och det påverkar spritens kvalitet. Om du tycker att spriten börjar luktar konstigt eller vätskans färg är annorlunda, bör man inte dricka den längre.

8. Gin är vodka.

Visste du att gin är i princip smaksatt vodka? Det är inte lätt att göra en bra vodka – du kan inte gömma dig bakom något när det gäller smaken. Om ett destilleri producerar en välsmakande och balanserad vodka är det troligt att de också kan skapa en bra gin.

9. Vodka för utvärtes bruk.

Från början anvädes vodka för utvärtes bruk. Exempelvis som smärtlindrande liniment.

10. Vodka och krut.

Vodka och brännvin användes även till att underlätta kruttransporter på de dåliga vägarna. Spriten hälldes över det lösa krutet, som stelnade och på så vis förhindrades från att skaka isär i sina beståndsdelar.

 

Skrivet av Michael Karlberg 25 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!