Innis & Gunn släpper femte utgåvan i den limiterade ekfatslagrade serien Vanishing Point

Den 10 december släpper det skotska bryggeriet Innis & Gunn äntligen sin femte utgåva i den limiterade ekfatslagrade serien Vanishing Point. Denna exklusiva Imperial Stout på kraftfulla 11% är lagrad hela 365 dagar i speciellt utvalda 15-åriga Speyside Single Malt Whiskyfat.

Klicka här för att se om Innis & Gunn Vanishing Point 05 finns på ditt lokala Systembolag.

20 000 flaskor av denna fylliga smakbomb i presentförpackning kommer att förgylla Systembolagets hyllor från 10 december. Bäst före datumet är augusti 2026 vilket indikerar att ölen går utmärkt att lagra. Artikelnumret är 1093101, 500 ml och pris 64:90 kr.

Det prisbelönta bryggeriet Innis & Gunn avslöjar att den femte utgåvan i den limiterade ekfatslagrade serien Vanishing Point snart kommer ut på Systembolagets hyllor – Vanishing Point 05. Precis som tidigare år är denna Imperial Stout på hela 11% men har denna gång mognat i 365 dagar i speciellt utvalda 15-åriga Speyside Single Malt Whiskyfat.

Vanishing Point-serien är en av bryggeriets årliga höjdpunkter. Vid skapandet av detta öl sammanstrålar kompetensen och passionen hos Innis & Gunns begåvade bryggteam med den enade ambitionen att skapa ett exceptionellt öl som definierar Innis & Gunn.

Varje år ser Innis & Gunn till att bygga vidare på deras tidigare släppta Vanishing Point-öl, de vill alltid förädla och ytterligare utveckla vad ölen kan leverera genom kombinationen av fatlagring och bryggingredienser. Just Vanishing Point 05 har sakta mognat under 365 dagar i en sällsynt samling av nytömda fat med 15-årig Speyside Single Malt Whisky.

Ölet är kolsvart till färgen och har rikliga aromer av ek och kokos tillsammans med behagliga inslag av torkad röd frukt. Smaken är fylld av lyxig mörk choklad, ek och vanilj med en värmande, intensiv karaktär. Det finns en hänförande maltkaraktär som har förfinats och mjuknat under de över 8 000 timmarna på fat. Avslutningen är komplex och mjuk, med kvardröjande rostade malt och whiskytoner.

Dougal Gunn Sharp, Innis & Gunns bryggmästare sa: ”Innis & Gunn skapade Vanishing Point-serien utifrån en enad filosofi; serien representerar ett åtagande gentemot våra fans och vårt bryggteam kommer ständigt att sträva efter att skapa det allra bästa ölet vi kan. År efter år, med nyvunnen kunskap från föregående version, förfinar vi vårt förhållningssätt till hur vi brygger och lagrar. På det viset vidareutvecklar vi receptet för denna speciella öl.

Vanishing Point 05 är vår femte årliga utgåva och återigen känner vi att vi har levt upp till andan och filosofin i den här serien. Det här är första gången vi har använt 15-åriga Speyside Single Malt Whiskyfat, som har förmedlat underbara aromer och smaker som du inte har upplevt i den här serien hittills. För mig är detta ett riktigt steg upp och signalerar en ny riktning för den här serien i vår strävan att utveckla ölet år efter år.”

20 000 flaskor Vanishing Point 05 kommer att finnas tillgängliga på utvalda Systembolag från och med fredagen den 10 december. Den kommer i 500 ml flaska i en fin presentförpackning.

Produktfakta Innis & Gunn Vanishing Point 05

DOFT: Torkade röda frukter med massor av ek, kokos och kola

SMAK : Mörk choklad, karamelliserad ek, vanilj, mogen frukt

AVSLUTNING: Söt med fyllig karamell- och värmande whiskytoner

MALT: Innis & Gunn Ale Malt, kornmalt, Amber Malt och Chocolate Malt

HUMLE: Super Styrian

ALKOHOLHALT: 11%

FORMAT: 500 ml glasflaska som säljs i presentförpackning

Om Innis & Gunn: www.innisandgunn.com

Sedan starten 2003 har det skotska bryggeriet Innis & Gunn vuxit till att bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika hantverksölföretag. Med hjälp av innovativa tekniker inklusive ekfatslagring brygger Innis & Gunn flera prisbelönta öl inklusive flaggskeppet ‘The Original’ och Skottlands bästa lager, ’Innis & Gunn Lager Beer’. Innis & Gunn är det tredje största hantverksölmärket i dagligvaruhandeln i Storbritannien och det största importerade hantverksölet i Kanada. I Sverige är dom det tredje största importerade Ale varumärket på Systembolaget. I bryggeriets portfölj finns också en rad IPA:s och varje år släpper de en serie av öl i begränsad upplaga som visar upp deras kvalitet, innovation och hantverk.

Skrivet av Michael Karlberg 9 december, 2021

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!