Exklusiv 15-årig Port Pipe Single Cask Speyside från destilleriet Tomintoul

Den 13 augusti släpper det omtalade Speyside destilleriet Tomintoul en speciellt utvald Single Cask på Systembolaget. Tomintoul som är en av Skottlands högst belägna byar har ett fantastiskt lager av single malt whisky. Denna Port Pipe, av yppersta kvalitét, har valts ut av master distiller Robert Flemming speciellt för svenska Systembolaget för att stilla lystmätet hos alla svenska whiskyentusiaster som älskar portvinslagrad whisky.

Whiskyn destillerades den 13 december 2004 och lades initialt på second fill bourbonfat under 10 år varefter den flyttades över till portvinsfat – Port Pipes – med en slutlagring på sammanlagt 5 år. Whiskyn är en Single Cask där man lyckats få ut totalt 360 flaskor och vi talar förstås om en icke kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni månad 2020 och är Cask Strength med pampiga 60,3% alkoholhalt. De 360 flaskorna är snyggt förpackade i en presentförpackning, individuellt numrerade och fatets nummer 2 anges på etiketten. Nr 11610. Pris på hyllan på Systembolaget är 1 599 kr.

Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är ett av Skottlands högst belägna byar. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

Tomintoul distillery ägs av Angus Dundee Distillers som även äger Glencadam distillery.

Fakta: Tomintoul Port Pipe 15 Years Single Cask är en icke kylfiltrerad whisky på Cask Strength med en alkoholhalt på 60,3%.
Nr: 11610.
Antal flaskor: 360
Fat: nr 2
Doft: Finstämd doft av malt, karamell, plommon och katrinplommon.
Smak: Smak av vanilj, blandas kryddighet samt mörka frukter.
Avslutning: Mycket lång och ihållande fyllig avslutning. Mörk frukt med plommonsötma samt svartpeppar.

Skrivet av Michael Karlberg 14 augusti, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!