Prisad tjeck – nyhet på Systembolaget

Den 1 juni släpps Litovel Classic 4 % på 33 cl på burk i Systembolagets fasta sortiment. Litovel Classic är bryggd med lägre alkoholhalt precis som Tjeckerna själva konsumerar merparten av sin öl. Litovel Classic kostar 9,90 kr för en 33 cl aluminiumburk med nr 1354.

”Pivo sezení” eller ”session öl” med lägre alkoholhalt är en tydlig trend som nu även nått Sverige. Stilen på Litovel representerar den aromatiska tjeckiska stilen perfekt. Visste du att Tjeckerna toppar listan över världens mest ölälskande folk?

Litovel Classic vann nyligen bronsmedalj i klassen ”Lageröl i centraleuropeisk stil” vid En Öl- & Whiskeymässa i Göteborg 2016 och 1 juni lanseras den prisade tjecken på burk. .

Fler svenska konsumenter efterfrågar öl med lägre alkoholhalt, en trend som ökat både i Sverige och internationellt de senaste åren. Vi kallar det session öl, fritt översatt till tjeckiska blir detta ”pivo sezení”. Trenden är egentligen uråldrig och har funnits i Tjeckien i århundraden då denna alkoholnivå anses vara optimal för den urtypiska tjeckiska lagerölsstilen. Med sina 4 % är Litovel Classic ett perfekt alternativ för den som är ute efter en alkoholsvagare öl med härligt stiltypisk smak, oavsett om du är svensk eller tjeck.

Litovel Classic är en ljus tjeckisk lager med trevlig maltighet och balanserad humlebeska i traditionell pilsnerstil. Ölet har en fin råvarukaraktär där malten talar sitt tydliga språk. Hög kvalitet till bästa pris bland tjeckiska öl på burk på Systembolaget.

I den lilla staden Litovel har man bryggt öl ända sedan 1200-talet. Här inspireras bryggarna av att kombinera de anrika tjeckiska bryggartraditionerna med modern teknik. Det nuvarande bryggeriet har varit i bruk sedan 1893 och med stolthet brygger man än idag klassisk tjeckisk öl på samma sätt som traditionen påbjuder genom generationer av ölbryggare.

Tjeckisk ölparlör:

Skål = Na zdraví!
Session lager = Pivo Sezení
Ölstuga = Pivnice
Ölkorv = pivní klobása
En Litovel tack = Litovel díky

Väldens mest öldrickande nationer/år:
1. Tjeckien – 143 liter per person
2. Tyskland – 110 liter per person
3. Österrike – 108 liter per person
Sverige kommer på 35:e plats och här dricker vi 53 liter öl / person och år.
Källa: The Telegraph / Euromonitor.

Artikelnummer: 1354
Pris: 9,90 kr.
Alkoholhalt: 4 %
Storlek: 330 ml

Klicka här för att se om Litovel Classic finns på ett Systembolag nära dig.

Skrivet av Michael Karlberg 31 maj, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!