Surölsmästaren Boon släpper unik geuze-box på Systembolaget

Fredag den 19 augusti släpps en unik box med 4 olika fatlagrade geuze från lambicmästaren Frank Boon i Belgien. Boxen innehåller 4 olika geuze i flaskor om 375 ml. Artikel 1216. Pris 472 kr. En riktig raritet och ett måste för surölsälskaren.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

De produkter som boxen innehåller är Oude Geuze Boon VAT 122, Oude Geuze Boon VAT 93, Oude Geuze Boon VAT 16, Oude Geuze Boon VAT 59. I boxen medföljer också en fin avsmakningsmanual där det finns utrymme att skriva sina egna anteckningar medan man provar.

Oude Geuze VAT 122 är en supermjuk Oude Geuze . Den är delikat, har en mild vinös smak. Det märks mjuka toner av ek och vanilj i bakgrunden.

Oude Geuze VAT 93 är en syrligare Oude Geuze något man känner direkt i doften. I smaken finner man en vänlig syrlighet. Förutom dessa flyktiga syror kommer du att märka en mild fruktighet och små toner av ek och vanilj.

Oude Geuze VAT 16 är jämförbar med Oude Geuze VAT 122. Förutom skillnaden på 2 och ett halvt års extra mognad på ekfat. Oude Geuze VAT 16 har lagrats i ca 4 år i foeder (fat) Nr 16. Den här Oude Geuzen visar att extra lagring ger en extra dimension i smaken.

Oude Geuze VAT 59 är ett perfekt exempel på en Oude Geuze med robust ekkaraktär . Ölets karaktär tillsammans med fylligheten av denna Oude Geuze ger en mycket behaglig varm och rund känsla.

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Brouwerij Boon är Frank Boons livsverk. Frank, som ofta kallas Geuze’s frälsare, återupplivade den lokala geuzetraditionen och har under åren växt fram till en legend inom belgisk surölskultur och Brouwerij Boon är idag ett oerhört respekterat bryggeri. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2–3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Frank gick i pension 2021 men håller fortfarande ett vakande öga över bryggeriet som nu är i goda händer hos Franks söner Jos och Karel som båda växt upp med Franks passion och kunskap för regionens traditionella ölstilar och framtiden är således säkrad för alla lambicälskare.

Boon VAT Discovery Box 2022

Pris: 472 kr

Art nr: 1021009

Release: 19 augusti

Skrivet av Michael Karlberg 1 augusti, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!