För åttonde året i rad – Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout

Den 8 mars släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn en av sina återkommande men begränsade signaturprodukter – Innis & Gunn Kindred Spirits. Systembolagets hyllor fylls med en leverans om 38 600 buteljer av den smakrika stouten som lagrats med Innis & Gunn´s unika fatlagringsmetod på ekfat som tidigare lagrat irländsk whiskey.

Det är åttonde året i rad som den irländska / skotska stouten gästspelar i Sverige, tidigare varianter har varit väldigt populär för sin djupa smakprofil och elegans. Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och belyser skottar och irländares många beröringspunkter som folk. Ölet är en hyllning från skotska Innis & Gunn till bröderna på den gröna ön och deras fantastiska whiskey.

Timingen för släppet är som vanligt i samband med den irländska nationaldagen, St Patrick´s Day den 17 mars.

Klicka här för att se om den finns på ditt närmsta Systembolag.

Innis & Gunn Kindred Spirits är en mustig mörk stout som man valt att slutlagra på irländsk whiskeyek. Lagringen ger ölet ytterligare en smakdimension med en touch av den Irländska whiskeytraditionen. Man finner tydliga inslag av mörk choklad och bränt socker som samsas med Innis & Gunn’s karaktäristiska toner av vanilj och ek som kommer från lagringen på ek.

Stout är otvetydigt Irlands nationaldryck vid sidan av Irish whiskey medans Scotch whisky är skottarnas främsta stolthet vid sidan av sina ales.

– Stouten är underbart balanserad men ändå komplex i smaken. Vårt mål med alla våra eklagrade öl är att smakupplevelsen ska vara mångfacetterad utan att för den skull bli svårdrucken. Öl ska vara gott och samtidigt spännande tycker vi på Innis & Gunn, berättar bryggmästare Dougal Gunn Sharp.

Stouten lanserades för första gången 2012 och har återkommit varje år sedan dess. Under mars förra året var Innis & Gunn´s stout den populäraste stouten på Systembolaget efter irländska Guinness.

Innis & Gunn Kindred Spirits säljs i en presentförpackning av papp.

Artikelnummer: 11760. Pris: 26.90 kr. Alkoholhalt: 6,1 %. Flaska 330 ml.

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.

Skrivet av Michael Karlberg 4 mars, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!