Elijah Craig – en hyllning till bourbonwhiskeyns fader.

Elijah Craig Small Batch är en Kentucky Straight Bourbon från Heaven Hill, det prisade destilleriet i Bardstown, Kentucky. Uppkallad efter Elijah Craig, en pastor från Kentucky, som var den första whiskeytillverkaren som lagrade sin whiskey i kolade ekfat. Idag måste all bourbon lagras på nykolade ekfat. Arvet efter bourbonwhiskeyns fader lever kvar i denna premiumbourbon som är lagrad i 8-12år på kolade ekfat vilket ger en balanserad och fyllig smak. Nr. 8247201, pris 569kr, alkoholhalt 47%.

Klicka här för att beställa Elijah Craig på Systembolaget.

Historien om Elijah Craig är historien om Bourbon. Pastorn Elijah Craig var en baptistisk predikant och en unik karaktär på 1800-talet i Kentucky. Han var lärare, vägbyggare, markspekulant och byggde de första pappers- och ullbruken i Georgetown, Kentucky. Men det var hans gåva som whiskeytillverkare och entreprenör som placerar honom i historien som Bourbonens fader.

Hur kommer det sig då att Elijah Craig blev så uppmärksammad för sin banbrytande uppfinning att lagra whiskey på kolade ekfat? Man är faktiskt inte helt säker på det. Mycket av historien har gått förlorad, och det finns flera versioner av den. En berättar om en brand i Elijahs lager, som brände whiskeyfaten och förändrade vätskan inuti.

En annan historia talar om att Elijah lagrade sin whiskey i fat som tidigare innehållit socker och blev imponerad av hur sockerkryddningen förändrade smaken och började experimentera med att kola ekfaten för att på så sätt karamellisera insidan av faten.

Sanningen är att ingen egentligen vet hur Elijah började kola sina fat, men när han väl bestämt sig så är det lätt att förstå varför han fortsatte att utveckla processen och förändrade Bourbon för evigt.

Idag måste all bourbon lagras på nykolade ekfat.

Men hur som helst så hände det, Elijah Craig hyllas med att vara den första whiskeytillverkaren att lagra sin whiskey i kolade ekfat. Det är en viktig och stor del av bourbonwhiskeyns historia.

Inuti faten blir den klara, olagrade majsspriten förvandlad till en djärv bärnstensfärgad whiskey, med en tydligt len och kryddig smak som gör Bourbon till vad det är.

Än idag framställer Heaven Hills destilleri i Bardstown whiskey efter den fromme mannens recept. Elijah Craig innehåller 78% majs, 12% råg och 10% malt och lagras 8-12 år på kolade ekfat.

Elijah Craig är en Small Batch Bourbon och det innebär i det här fallet att den endast görs med ett urval av de absolut bästa faten. I Elijah Craigs fall används 200 fat eller färre till varje batch för att på så sätt skapa en unik och smakrik bourbon.

En väl avvägd mash bill och 8-12 års lagring på ekfat ger en komplex, söt och fyllig smak med vaniljtoner. Eftersmaken bjuder på hasselnötter, kola och aningen kryddiga toner.

Idag anses Elijah Craig vara en premiumbourbon i det absoluta toppskiktet. Nu finns den äntligen tillgänglig på den svenska marknaden i Systembolagets beställningssortiment.

”Här har vi kraft och ödmjuk hållning. Finlemmad krydda och balanserad i fatinslagen. Frukten aviserar karamelliserade äpplen, citrus, har lite skotsk whisky över sig.”
Anders Enquist, poäng 93/100 i Magasinet Whiskey & Bourbon, No 42 2019.

Heaven Hill Distilleries tog hem det prestigefyllda priset som årets destilleri vid San Francisco World Spirits Competition i USA tidigare i år. Ett pris man vunnit sju gånger tidigare.

Fakta

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon
Alkoholhalt: 47% (97 proof)
Artikelnummer: 8247201
Pris: 569kr
Storlek: 70 cl
Mash bill: 78% majs, 12% råg och 10% malt.

Skrivet av Michael Karlberg 21 november, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!