Lär känna din tjeckiska öl

Att tjeckerna älskar sin öl råder det ingen tvekan om. Med en lång tradition av ölbryggande levererar man öl i absolut världsklass. Det finns bevis på att man har bryggt öl i Tjeckien sedan 1100-talet och redan under medeltiden så odlade man humle i landet. Tjeckien har också den högsta ölkonsumtionen per capita.

Den vanligaste ölen i Tjeckien är den världsberömda tjeckiska lagerölen och pilsnern. Pilsner är namnet på en ljus öltyp med karakteristisk beska. Den första pilsnerölen bryggdes i Plzeň (därav namnet pilsner) 1842 av bryggmästaren Josef Groll, som ursprungligen kom från Bayern, men som hade anställts av bryggeriet Plzensky Prazdroj för att förbättra kvaliteten på ölet.

Självklart förekommer det andra typer av öl i Tjeckien men det är den ljusa lagern, av pilsnertyp, som tillverkas i störst utsträckning.

Historiskt så bryggs ölen i Tjeckien i två varianter, 10 grader och 12 grader. Det är graderna på stamvörtstyrkan (halten jästbart socker i stamvörten) som avses.

I den första pilsnern man bryggde 1842 så använde man sig av Saaz-humle som kommer från staden Žatec (Saaz på tyska). Denna humlesort kännetecknas av sin mildhet och sin blommiga och gräsiga karaktär. Eftersom Saazhumlen inte är så besk så används den oftast nuförtiden i slutet av vörtkoket.

Den tjeckiska lagern är känd för sin rena smak med balanserad beska. Jämför med en tysk pilsner så är den tyska beskare och den tjeckiska något sötare. Den tjeckiska ölen är också oftast något fylligare än den tyska. Vattnet spelar så klart en viktig roll i ölbryggandet. I Tjeckien är vattnet mjukt medan det i Tyskland oftast är hårt. Mjukt vatten är fördelaktigt när man brygger öl med mycket humle och lämpar sig särskilt bra till ljus öl.

Ölkollen tipsar:

Zubr Premium – Ny tjeck på systembolaget
ZUBR Premium är en klassisk urtjeckisk lager från den lilla staden Přerov i sydöstra Tjeckien. ZUBR är Tjeckiens mest prisbelönta bryggeri de senaste 25 åren och flerfaldig medaljör av åtskilliga öltävlingar både i Tjeckien och internationellt. Priset ligger på 15.90 kr för 50 cl vilket gör ZUBR Premium till den mest prisvärda tjecken på flaska i Sverige. Nr 1256.

Tjeckisk ölparlör:
Skål = Na zdraví!
Ölstuga = Pivnice
Ölkorv = pivní klobása
En öl tack = Jedno pivo prosím

Väldens mest öldrickande nationer/år: 
1. Tjeckien – 143 liter per person
2. Tyskland – 110 liter per person
3. Österrike – 108 liter per person
Sverige kommer på 35:e plats och här dricker vi 53 liter öl / person och år.
Källa: The Telegraph / Euromonitor.

Skrivet av Michael Karlberg 4 september, 2018

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!