Teeling Whiskey i unikt samarbete med Plantation – Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask-återkomsten!

I sommar återlanserar irländska Teeling Whiskey Company en unik whiskey lagrad på fat från romproducenten Plantation på den svenska marknaden. Teeling Stiggin´s Fancy Pineapple Rum Cask kommer finnas i 70cl butelj på Systembolaget från och med den 22 juli med nr 4121201, 49.2%, pris 569 kr.

Lagom till högsommaren med stigande temperaturer lanserar det Dublin-baserade innovativa whiskeydestilleriet Teeling Whiskey Company åter i strikt begränsad upplaga om 1200 flaskor denna romfatslagrade fruktbomb till whiskey. Whiskeyn är lagrad på fat som tidigare innehållit Plantatation Stiggin´s Fancy Pineapple Rum, en rom med anor från 1800-talet.
Pineapple Rum var en delikatess under 1800-talet i Storbritannien och en av den tidens stora författare var Charles Dickens som i ”Pickwickklubben” skrev om en viss pastor Stiggin’s som gärna avnjöt den delikata tropiska romen.

Plantation Rum har på ett kreativt sätt sammanfört ananas och rom enligt följande: Victoriaananas skalas för hand och skalen får ligga och dra i Plantations 3-stjärninga rom som sedan destilleras om i kopparpanna. Efter detta blandas denna rom med Plantations Original Dark Rum där fruktköttet från ananasen fått legat och mogna. Slutprodukten är Plantation Stiggin´s Fancy Pineapple Rum.

Det är i fat från denna rom som Teeling har låtit sin Small Batch Whiskey mogna och resultatet är en mycket smakrik och fruktig whiskey med tydliga toner av tropisk frukt och en delikat kryddighet samt nyanser av punsch och solmogen citrus. Här förenas det bästa av två världar nämligen karibisk rom och irländsk whiskey.

Doft: Ananasskal med inslag av citrus och smörkola
Smak: Tropisk citrus med nyanser av arrak och en lätt pepprighet
Avslut: Melass och solmogna apelsiner samt en distinkt kryddighet

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är ett av Irlands mest intressanta destilleri just nu.
Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.

Produktinfo Teeling Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask
Lansering: 22 juli
Artnr: 4121201
Storlek: 700 ml
Alkoholhalt: 49,2%
Pris: 569 kr

Skrivet av Michael Karlberg 15 juli, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!