Boon släpper fjärde upplaga av sin hyllade Oude Geuze Boon Black Label.

2016 släppte Boon sin jubileumsöl Geuze Boon Black Label. Boon ville då skapa sin syrligaste öl någonsin med en fermenteringsgrad på nära 100%. Surölen blev omtalad och den vann bland annat guld vid World Beer Cup 2016. Tack vare sina framgångar beslöt Frank Boon sig för fortsätta brygga denna uppskattade geuze.

Oude Geuze Boon Black Label Edition No 4 släpps 14 februari på Systembolaget i en strikt begränsad upplaga om endast 5000 flaskor. Lagringsmöjligheterna för en sådan här öl är optimala och troligtvis kommer ölet att bli om än bättre efter ett par år i källaren. Pris 99,00 kr, alkoholhalt 7%, 750 ml, nr 1148801.

I samband med att Frank Boon firade 40 år, 2016, som aktiv bryggare släppte han och bryggeriet en helt unik limiterad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermenteringsgrad på nära 100 %. Den 14 februari är den lansering på Systembolaget.

Oude Geuze Boon Black Label Edition No 4 är en blandning av 1, 2 och 3 år ekfatslagrad lambic som buteljerades redan 29 november 2017. Det gör att den fått ytterligare två år av mognad i rätt förhållande på bryggeriet. Denna utgåva har en mjuk syrlighet med toner av citrus, gröna äpplen och en kraftig kolsyra. Oude Geuze Boon Black Label är ett utmärkt exempel på hur Brouwerij Boon pushar gränserna för traditionell lambic. Att skapa en öl med en så torr avslutning kombinerat med en så kraftig kropp är verkligen en utmaning. Resultatet är väldigt bra, en komplex och mycket väl balanserad Oude Geuze.

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Oude Geuze Boon Black Label Edition No. 4
Artikelnummer: 1148801
Alkoholhalt: 7%
Storlek: 750 ml
Pris: 99,00 kr
Släpps: 14 februari 2020

Skrivet av Michael Karlberg 11 februari, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!