Guld till Boon Kriek Mariage Parfait

Det belgiska spontanjästa ölet Boon Kriek Mariage Parfait kammade hem en åtråvärd guldmedalj i kategorin ”Övrig öl” på årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival.

Boon Kriek Mariage Parfait är en spontanjäst öl där producenten använder sig av lambic som får jäsa en andra gång tillsammans med 200-250 gram körsbär per liter. Genom blandning får ölet en fortsatt jäsning på flaskan eftersom att det finns jäst och jäsbart extrakt kvar i den yngre lambicen.

Resultatet är ett öl med mörkt röd färg och ett fluffigt rosa skum. Ölet är torrt, syrligt och välbalanserat med en aning sötma i avslutet. Smak av körsbär, ek, mandel och kryddor. Prova gärna med en chokladtryffel, eller bara som den är.

Spontanjäst öl innebär att ingen kontrollerad jäst tillsätts. Ölet jäser istället med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinkaraktär.

Bakom ölet ligger Brouwerij Boon som har tillverkat öl i byn Lembeek sedan 1680. Bryggeriet drivs sedan 1975 av Frank Boon som varit med och gett det traditionella belgiska ölet dess nuvarande status.

Boon Kriek Mariage Parfait ingår i Systembolagets beställningssortiment och beställs enklast här.

Skrivet av David Ask 1 oktober, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!