Teerenpeli från Finland korad till världens bästa whiskyproducent 2020.

Lahtibaserade Teerenpeli Brewery & Distillery blev årets bästa whiskyproducent då man korades till "Worldwide Whisky Producer 2020", i världens största alkoholtävling International Wine and Spirit Competition. Priset placerar i och med detta Teerenpeli Single Malt Whisky i rampljuset på den internationella whiskyscenen. Hundratals destillerier från hela världen deltog i den internationella tävlingen för alkoholhaltiga drycker i London.

Fyra destillerier blev nominerade att vara med i finalomgången. De nominerade destillerierna var i år Teerenpeli från Finland, Kavalan Distillery från Taiwan, Sazerac Company från Kanada och The Lark Distillery från Australien. Skotska whiskyproducenter har sin egen kategori i denna tävling.

”Det var en stor ära för oss att få vara första bidrag från Finland i denna tävling. Men att vi vann kategorien är naturligtvis ett enormt erkännande av nästan 20 års arbete ”, säger Samuli Korhonen, chef för Teerenpeli Brewery & Distillery.

Anssi Pyysing, entreprenör och VD för Teerenpeli, anser att segern är en stor överraskning men han slyfter fram flera skäl till valet.

”Platsen för Teerenpeli Distillery är perfekt för whiskytillverkning. Grundvattnet som filtreras av Salpausselkä-åsarna är det bästa i världen. Korn odlas lokalt och efter skörd mals det inne i staden Lahti precis intill Teerenpeli Distillery. Utöver det läggs all erfarenhet, skicklighet och passion hos den utmärkta personalen vid skapandet av Teerenpelis whisky.”

IWSC tilldelade tidigare Teerenpeli Distillerys whiskys med toppnämnanden under sommaren. Silver fick Teerenpelis 10 YO single Malt, Teerenpeli KASKI samt Teerenpeli PORTTI. Med guld belönades Teerenpeli KULO och Teerenpeli SAVU.

Teerenpeli Team

Priset fullbordade Teerenpelis uppgång till att vara en whiskytillverkare i världsklass.

”Nu spelar vi på en verkligt internationell nivå, vilket naturligtvis passar mycket bra i vår pågående internationalisering ”, berättar Samuli Korhonen.

Teerenpeli tecknade i år nya exportavtal med företag i Belgien och Luxemburg, whiskyexport till Tyskland ökar också. Ett nytt avtal med det svenska alkohol importföretaget TOMP Beer, Wine & Spirits AB kommer att ta Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky till Systembolagets butiker som den första finska whiskyn på hyllorna den 1 mars 2021.

”Vi gratulerar Teerenpeli Whisky för detta stora erkännande. Teerenpeli skapar whisky av yppersta kvalité som säkert kommer att falla den kräsna svenska whiskypubliken i smaken när vi nu har nöjet med att lansera den i Systembolagets fasta sortiment i mars 2021” låter TOMP´S VD David Ask meddela.

Företaget Teerenpeli är en familjekoncern baserad i Lahtis som bedriver verksamhet inom restaurang, bryggeri och destillerinäringen. Företagen ägs av Anssi och Marianne Pyysing och de driver tio restauranger runt om i Finland samt Teerenpeli Brewey & Destillery som omsätter 14 miljoner Euro och har ca 100 anställda.

Skrivet av Michael Karlberg 26 november, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!