Heaven Hill Distillery har fyllt sitt 10 miljonte fat.

På morgonen den 2 augusti firade man på Heaven Hill Distillery en enorm milstolpe - fyllande av sitt 10 miljonte fat. Inuti destilleriet i Bardstown, Kentucky, välkomnade Heaven Hill Distillery-teamet guvernör Andy Beshear, lokala Bardstown-politiker och medlemmar från samhället för att se fatet fyllas och delta i firandet.

Var med och fira en milstolpe som tagit 88 år att nå.

”Grattis till Shapira-familjen och hela Heaven Hill-teamet som har nått den otroliga milstolpen att fylla sitt 10 miljonte fat!” sa guvernör Beshear. ”Heaven Hill har länge varit en branschledare, och jag har varit stolt över att se dem bokstavligen stiga upp ur askorna från den förödande branden i november 1996 som tog så mycket. Precis som hela vår bourbon- och spritindustri har Heaven Hill kommit ut starkare än någonsin, och jag ser fram emot deras fortsatta framgång.”

Det gör man även på Heaven Hill, för enligt deras syn är 10 miljoner fat bara början. I takt med att branschen fortsätter att växa tack vare deras hängivna fans finns inga planer på att sakta ner.

För att fira denna prestation har man sammanställt en omfattande översikt över, ja, fat! Här täcker man historien om Heaven Hills allra första fat, denna senaste milstolpe och så många fatrelaterade ögonblick däremellan.

 

På Systembolaget hittar du flera produkter ur det prisade destilleriets sortiment.

 

Heaven Hill hoppas att alla fans – även de mest hängivna – kommer att kunna upptäcka något nytt. Så ta ett glas av din favoritwhisky från Heaven Hill och lär dig historien om det prisade destilleriet

 1. HEAVEN HILL FYLLDE SITT FÖRSTA FAT DEN 13 DECEMBER 1935.

Tillbaka på 1930-talet, när alla visste att förbudstiden skulle ta slut, blev familjen Shapira tillfrågad av en grupp som hade mycket erfarenhet av destillation före förbudstiden. De ville öppna ett destilleri men saknade kapitalet att starta det, så de övertygade familjen Shapira att investera cirka 18 000 dollar i det nybildade företaget, vilket var mycket pengar på den tiden, särskilt med tanke på att allt detta hände under den stora depressionen.

Mindre än två år senare stötte personerna som drev destilleriet på ekonomiska svårigheter. De såg bara två alternativ: att sälja destilleriet eller sälja sina aktier till familjen Shapira. De fem Shapira-bröderna beslutade sig för att köpa ut sina partners för cirka 20 000 dollar, och 1935 var det ursprungliga Heaven Hill Springs Distillery officiellt igång.

Under de kommande decennierna växte man stadigt som whiskeyproducent, och idag är man stolt över att producera varje större kategori av amerikansk whiskey.

 1. FÖR DEN SOM RÄKNAR, BETYDER DET ATT DET TOG HEAVEN HILL 32 009 DAGAR ATT NÅ DENNA MILESTOLPE.

Heaven Hill har stadigt ökat sin kapacitet under årtionden. Det tog 20 år att fylla de första 500 000 faten. Man flyttade till Bernheim Distillery 1999 efter den förödande branden 1996 och ökade ungefär sin produktionskapacitet tre gånger. Sedan dess har man lagt till ytterligare jäsningstankar och en tredje 21 meter hög kolonnstill. Det innebär att man nu kan fylla ungefär en miljon fat var 2,5 år.

När det gäller 10 miljoner fat är det svårt att förstå exakt hur mycket whiskey det är. Tänk såhär: varje fat rymmer ungefär 53 gallon (ca 200 liter) whisky eller tillräckligt för att fylla 260 flaskor. Det innebär att man har fyllt ungefär 2,6 miljarder flaskor whiskey de senaste 88 åren.

 1. HEAVEN HILL ÄR DET ENDA OBEROENDE, FAMILJEÄGADE OCH DRIVNA FÖRETAGET SOM NÅTT DENNA HISTORISKA MILESTOLPE.

”Denna prestation stärker Heaven Hills varaktiga styrka och arv”, säger medordförande Kate Latts. ”Som det enda familjeägda och ledda spritföretaget i världen som har nått denna otroliga milstolpe, tar vi stort stolthet i vår prestation.”

 

 1. FÖR ATT FIRA DENNA MILESTOLPE SAMARBETADE MAN MED 10 LOKALA IDEELLA ORGANISATIONER.

I andan att ge tillbaka till samhällena där Heaven Hills anställda bor och arbetar samarbetade man med lokala ideella organisationer i Bardstown och Nelson County och gjorde donationer för att stödja deras respektive uppdrag. Dessa välgörenhetsorganisationer stöder en bred samling av hälso-, socialtjänst- och utbildningsbehov i samhället.

 1. DET 10 MILJONDE FATET SKA LÄGGAS UNDAN FÖR ATT ÅLDRAS I RICKHOUSE Y.

Beläget på vårt huvudcampus i Bardstown är detta rickhouse (lagerhus) där våra andra milstolpefat visas. Hela campus rymmer 499 973 fat och var också platsen för den berömda branden 1996.

 

 1. NÄR VI ÄNDÅ TALAR OM RICKHOUSES, SÅ HUSERAR HEAVEN HILLS LAGERHUS EN SJÄTTEDEL AV KENTUCKYS BOURBON.

Man har nästan 70 rickhouses där man lagrar sin amerikanska whisky. De finns på sju olika platser över bourbonlandet och rymmer mellan 10 000 och 60 000 fat var. Om du staplade alla dessa byggnader på varandra skulle de vara tre gånger högre än världens högsta skyskrapa.

 

 1. HEAVEN HILL HAR ÖVER 2 000 000 FAT SOM LAGRAS JUST NU.

Vilket gör Heaven Hill till världens näst största innehavare av Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Om du ställde upp dessa fat i rad skulle de sträcka sig över 1 600 kilometer i längd.

 1. HEAVEN HILLS FAT LAGRAS FRÅN 4 TILL ÖVER 23 ÅR.

Efter det kombineras de skickligt för att skapa de unika smakprofilerna för varje varumärke. Varje batch skapas under noggrann uppsikt av Heaven Hills team, som säkerställer att kvaliteten och stilen är av högsta klass.

 

 1. VARJE PÅ HEAVEN HILL FYLLER MAN FAT MED TILLRÄCKLIGT MYCKET WHISKY FÖR ATT FYLLA 5,9ST OS-SIMBASSÄNGER.

Det innebär att man ungefär fyller 1 500 fat varje dag eller 10 500 fat varje vecka. Vad som händer i fyllningsrummet är en viktig del av whiskyframställningsprocessen. Vätskan förs från vårt destilleri i centrala Louisville, Kentucky. Därifrån fyller vi de kolade ekfaten som rymmer 53 gallon viket är ca 200 liter.

 

 1. HEAVEN HILL ANVÄNDER TEKNIK FÖR ATT HJÄLPA DEM HÅLLA KOLL PÅ ALLA DESSA FAT.

Om du tänker att allt detta låter som mycket whiskey att övervaka har du rätt. Tomma fat anländer till fyllningsrummet och märks med en radiofrekvensidentifiering, RFID eller streckkod. Varje streckkod är kopplad till ett unikt serienummer, vilket gör att man kan registrera fatinformationen i ett digitalt system. Dessa streckkoder hjälper till att spåra varje fats ålder och var de förvaras i varje rickhouse.

 1. HEAVEN HILLS NYA DESTILLERI KOMMER ATT HJÄLPA TILL ATT HÅLLA JÄMNA STEG MED EFTERFRÅGAN.

Under 2022 meddelade man planer för ett nytt destilleri som skulle kosta 135 miljoner dollar – Heaven Hill Springs Distillery. Den toppmoderna anläggningen kommer att öka destilleringskapaciteten. Initial produktion är planerad för 10 miljoner proof gallons per år (150 000 fat) och kommer att ha kapacitet att öka produktionen till 30 miljoner proof gallons (450 000 fat) över tid.

Skrivet av Michael Karlberg 15 september, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!