Byt rödvinet mot Chimay blå vid nästa finmiddag. Här kommer ett gott recept från Livets Goda.

Vinmagasinet Livets Goda har testat Chimay Blå och passade på att skapa ett middagstips för alla oss som älskar att dricka god öl till vällagad mat. Chimay Blå passar tack vare sin rubosta smakprofil och lite högre sötma helt perfekt till mat av kraftigare karaktär och med högre sälta. Chimay kan definitivt utmana rödvinet i kombination med mat tycker vi på Ölkollen. Här har ni receptet "Flap i söt sojasås, portabellosvamp och sojabönor" som Livets Goda kokat ihop. Enjoy! Chimay Blå har nr 1651 och kostar 31,90 kr på Systembolaget.

Denna kända, blåa trappistöl har en stor rostad doft med inslag av choklad, mörk kola och farinsocker. Väl i gom möts vi av en stor, fyllig skumkrona, med en övrigt ganska slank kropp trots sina 9 procent. Det inslagna doftspåret fortsätter vidare i smaken där vi även finner en försiktig sälta, rostad malt med en torr sötma med lätt och passande besk fräschör.

Rätten i sig är väldigt rustik med kraftfulla och ”tunga” smaker, vilket även gäller för ölen i den här kombinationen. I detta klockrena möte blir ölets karaktär uppfriskande och ges egenskaperna av en törstsläckande ljus lager, samtidigt som den behåller sin egna och unika stil. Vidare avrundas chimay´s sötma ner i mötet med maten och 9 procent alkohol blir till en piruett i sammanhanget. De båda komponenterna (maten och ölet) ”lättar” upp varandra och en smakrik och njutsam parlek uppstår. Fenomenal kombination som visar en annan sida av chimay.

chimayblue

Flap med sojabönor, svamp - Chimay Blå.indd

Foto: Livets Goda

 

INGREDIENSER

KÖTTET
500 gr flap

SOJASÅSEN
0,5 dl soja
0,5 dl maple sirap
1 msk honung
2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk timjan
1 msk torkad paprikapulver
0,5 msk chiliflakes

 

PORTOBELLO
4 st portobello, skivade i 1,5 cm tjocka
skivor.

SOJABÖNOR
250 gr sojabönor

Olivolja
Smör
Salt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

KÖTTET
Ta fram köttet en timme innan stekning så det blir rumstempererat. Salta och peppra köttet runt om. Stek på hög värme i en klick smör blandat med en skvätt olja. Hemligheten är att få en knaprig stekyta medan köttet är rött och ”dallrigt” inuti. Ca 5 minuter på varje sida brukar räcka men det beror givetvis på hur tjock bit du har fått. Ställ köttet åt sidan och skär upp tärningarna 1,5 cm x 1,5 cm. Stek dessa på hög värme precis innan servering, ca 1 minut medan du vänder på dom. Smaka av så att sältan är tillräcklig.

SOJA BÖNOR & PORTOBELLO
Stek i samma panna som köttet så får vi med en del av smakerna från köttet. Börja med svampen på riktigt hög värme ca 2 minuter. Vänd sedan ner bönorna. Det är klart när bönorna har fått viss färg och svampen har en fin gyllenebrun färg. Smaka av med salt och peppar.

SOJASÅSEN
Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer. Magi… Håll den varm på låg värme, den får absolut inte koka.

SERVERING
Lägg upp köttet och häll såsen över. Blanda ner svamp och bönorna.

Smaklig måltid.

 

Recept och bilder från Livets Goda.

Skrivet av Michael Karlberg 14 juli, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!