Whiskeybranden i Dublin – när gatorna fylldes av whiskey

Den 18 juni 1875 i Dublin inträffade något tragiskt men ändå märkligt i staden nämligen en storbrand i ett lagerhus för whisky vilket fick oanade konsekvenser.

Det hela började någonstans mellan 04.45 och 08.00 på morgonen då folk yrvaket undrade varför grisarna och korna förde sådant oväsen i stadsdelen The Liberties i sydvästra Dublin. Det hela visade sig vara resultatet av den brand som brutit ut i Malones Malt House och ett intilliggande whiskeymagasin där 5000 fat förvarades. Branden spred sig fort och värmen fick whiskeyfaten att explodera vilket ytterligare spädde på den redan snabba elden. Elden var nära att sluka ett kloster och barnsjukhus men de klarade sig precis, enligt vissa källor för tiden tack vare nunnornas intensiva böner.

All whiskey började dock inte brinna utan skapade en 15 cm djup flod ner för gatan Mill Street. Detta faktum fick folk att gå man ur huse för att försöka fånga upp så mycket av det flytande guldet från gatan som möjligt. Man använde allt som fanns tillhands, hattar, grötskålar och till och med stövlar fylldes till bredden av whiskeyn.

Det som hade börjat med en brand var nu en gata med mycket hög promillenivå och det hela slutade med 24 fördes till sjukhus av alkoholförgiftning varav 13 dog av detsamma, dock ska sägas att ingen person skadades av själva branden, mycket tack vare de högljudda djuren som påskyndade evakueringen vilket lovprisades senare av stadens borgmästare vid tiden Peter Paul McSwiney. Totalt förstördes whiskey och övrig sprit till ett värde på ca 60 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Skrivet av Michael Karlberg 4 november, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!