Irländska Teeling lanserar äntligen en rökig whiskey!

Äntligen har det blivit dags för en ny era inom irländsk rökig whiskey, Teeling lanserar den 2 mars nämligen Blackpitts Peated Single Malt i Sverige. Med en rejäl rökighet på 55 ppm har Teeling trippeldestillerat denna single malt där man tagit inspiration från deras 24-åriga single malt som blev utsedd till väldens bästa whiskey vid World Whisky Awards 2019. Teeling Blackpitts har även nyligen utsetts till världens bästa irländska whiskey utan åldersangivelse vid World Whisky Awards 2021. 2 000 flaskor släpps till att börja med och kommer säljas i en exklusiv presentförpackning på utvalda Systembolag. Artikelnumret är 1167501, 700 ml och pris 599 kr.

Namnet Blackpitts kommer från det område i närheten av destilleriet i hjärtat av Dublin där det en gång i tiden bereddes och röktes malt för den stora whiskeyindustrin i staden.

En tredjedel av Teeling Blackpitts Peated Single Malt har lagrats på sauternesvinfat vilket ger whiskeyn ett fruktigt djup. Två tredjedelar har lagrats på ex-Bourbonfat vilket låter den maltiga rökigheten att skina igenom och ge whiskeyn en distinkt rökighet som mera påminner om lägereld än de medicinala toner som kan uppstå vid destillering och lagring av rökig maltwhisky. Genom att undvika kylfiltrering och med en alkoholstyrka på 46% finner man här en ny stjärna på den svenska single malt himlen.

Detta är en av de få rökiga whiskeys från den gröna ön och det kommer bli en given succé bland de svenska röktörstande whiskeykonsumenterna. Teeling Blackpitts har även nyligen utsetts till världens bästa irländska whiskey utan åldersangivelse vid World Whisky Awards 2021.

Produktinfo Teeling Blackpitts Peated Single Malt Whiskey

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 46%

PPM: 55

Pris: 599 kr

SB artnr: 1167501

Lansering: 2 mars

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.

Skrivet av Michael Karlberg 23 februari, 2021

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!