Det finska whiskyundret

Sedan urminnes tider har det bränts sprit på andra sidan Bottenviken men hur blev finsk whisky en kraft att räkna med? Häng med på en spännande resa från förbudstid till nutid med Teerenpeli Distillery, som finns på Systembolaget med bland annat Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky, 500 ml, 43%, 549 kr, SB artnr: 456.

Finland är inte, som man brukar säga, bara bastu, sjöar och sisu. Det är även ett land som likt Sverige har haft relativt hårda lagar gällande försäljning och produktion av sprit ämnad för konsumtion. I Sverige folkomröstade man 1922 om alkoholförbud med resultatet 48,8% ja och 50,8% nej, vilket resulterade i ett undvikande av totalt alkoholförbud i landet. I Finland blev det dock lite annorlunda, eftersom nykterhetsvännerna fick majoritet och lade 1907 fram ett förslag om totalt alkoholförbud. Dock höll inte den ryske tsaren, som då styrde över Finland, med om detta. Det var inte förrän efter Finlands självständighet som förslaget trädde i kraft den 1 juni 1919.

Självklart behövdes det produktion av alkohol till industrin och till läkemedel. Den finska staten grundade därför Valtion Alkoholiyhtiö Oy (Statliga Alkoholbolaget), som bland annat importerade neutral sprit från Sverige och Tyskland. Det statliga alkoholbolaget såg behovet av att producera sprit storskaligt inom landet, och i augusti 1919 köpte man destilleriet Kronan för produktion av sprit och jäst. Följande år införskaffades destillerierna Tornator och Hyvinkään Tehtaat (även känt som Rajamäki) och grunden för en omfattande spritindustri var lagd.

Skämtteckning från förbudstiden i Finland.

Den vanligaste formen av alkohol under den finska förbudstiden var smuggelsprit från främst Estland och Tyskland. Alkohol för medicinskt syfte var dock tillåtet, vilket apotekare I.R Lindqvist tog fasta på som direktör för spritbolaget genom att hålla ett relativt gott sortiment till buds – minst sju sorters importerad skotsk whisky fanns för den som kände sig lite krasslig.

Förbudstiden tog slut 1932 och det statliga monopolet för produktion och försäljning Oy Alkoholiliike AB grundades. Den första butiken öppnade man kl. 10.00 den 5 april 1932. I prislistan från det året kan man finna 156 artiklar, varav 16 var blended whisky, viket visar på att detta var en rätt populär dryck för den tiden.

Folk köar till det nyöppnade ”Alko” vid förbudstidens upphörande 1932.

Affärer gjordes tidigt med det skotska whiskybolaget DCL och den första ordern om 5 600 flaskor whisky lades i redan i början av våren 1932 – här gällde det att vara först in på hyllorna när spritbolagets affärer slog upp dörrarna. DCL sökte med ljus och lykta efter det finska fartyg som skulle hämta whiskyn och till slut skickade man följande telegram till Finland: – Var är skeppet? Svaret blev: – Kommer i morgon till Skottlands hamn. På något vis hamnade skeppet rätt och whiskyn hann fram före konkurrenterna som satt fast i drivisen på Bottenhavet. Många av dem var lastade med bland annat cognac, vilket gav whiskyn ett försprång ut till konsumenterna.

De första försöken till en egen whiskyproduktion hade tagits i början av 1930-talet, då med hjälp från svenska Vin & Sprit och en konsult som helt avrådde från inhemsk produktion, trots att det fanns gott om skotska fat att tillgå att fylla på och lagra i. Det är inte förrän på 1950-talet som finsk whisky börjar se dagens ljus på riktigt.

Tunnbindare i Salmisaari, 1950-talet.

Vid destilleriet Rajamäki påbörjades experimenten i deras franska Barbét-panna med två kolonner. För destilleriexpertisen stod Sami Suominen som studerat destillering i USA. Den rökta malten kom från bryggeriet Pyynikki. På kort tid nådde man en årlig produktion 60–70 000 liter per år och efter 9 månaders lagring på ex-sherryfat ansåg man att spriten höll ”minst högklassig amerikansk kvalitet”. Denna ”whisky” nådde aldrig marknaden utan användes för blandning i många andra av bolagets produkter.

Skiss av Barbét-panna med dubbla kolonner.

Tankar för blanding av whisky i Salmisaari.

1969 bytte det statliga alkoholbolaget namn till Alko. Ett mycket spännande whiskyexperiment genomfördes 1973, vilket gick ut på att lagra skotsk råsprit i Finland under statligt överseende vid destilleriet Rajamäki och samtidigt lagra finsk råsprit i Skottland som referens. Experimentet resulterade i att man fann att det var för varmt i de finska lagerhusen, så man stoppade ner allt i källaren för att sedan till stor del använda det till Alkos ”Lion Blend”.

Finska “Lion Blend” whisky.

Från mitten av 1970-talet kom dock produktionen i gång igen och Finland exporterade en hel del whisky till både Skottland och Japan, men det är först 1981 som Alko släpper sin första egna whisky. Denna whisky var dock kolumndestillerad, vilket tog bort mycket av den ursprungliga rökigheten i malten. Det blev ingen hit bland konsumenterna som mer uppskattade den skotska stilen på whisky.

– Hur ska vi då få till det med whiskyproduktionen? tänkte man i Finland. Resultatet blev en blend mellan finsk och skotsk whisky som fick gå under namnet Viski 88. Den blev rätt populär under 80- och 90-talet. Dock slutade den produceras vid millennieskiftet.

2002 slår Teerenpeli i Lahti upp portarna till sitt destilleri, som är inhyst i deras restaurang. Där har man än idag produktion, och originalpannorna används även för lite olika tester av nya produkter. Man växte snabbt ur detta destilleri, så man tog helt enkelt och öppnade ett nytt inte långt från där man en gång startade. Handgjorda skotska kopparpannor producerar högkvalitativ råsprit som sedan lagras på plats intill destilleriet. Numera har Teerenpeli en produktion på omkring 100 000 liter per år.

Företaget Teerenpeli är en familjekoncern, baserad i Lahti, som bedriver verksamhet inom restaurang-, bryggeri- och destillerinäringen. Företaget ägs av Anssi och Marianne Pyysing, som tillsammans driver tio restauranger runt om i Finland samt Teerenpeli Brewery & Distillery. De omsätter 14 miljoner Euro per år och har cirka 100 anställda.

Teerenpeli har även på senare år vunnit många internationella priser för sina olika whisky och blev även utsedd till årets whiskyproducent vid IWSC-galan 2020.

Följande whisky från Teerenpeli finns på Systembolaget:

Teerenpeli KASKI Sherry Cask Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 43%
Pris: 549 kr
SB artnr: 456

Teerenpeli KULO Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 50,7 %
Pris: 799 kr
SB artnr: 5021602

Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 43,0%
Pris: 599 kr
SB artnr: 5022702

Teerenpeli 10 Years Old Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholsyrka: 43%
Pris: 949 kr
SB artnr: 8491902

Teerenpeli 14 Years Old Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholsyrka: 54,9%
Pris: 1299 kr
SB artnr: 52759

Teerenpeli PALO Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholsyrka: 46%
Pris: 699 kr
SB artnr: 41519

Skrivet av Michael Karlberg 19 december, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!