Oslagbar duo från Heaven Hill Distillery

Den legendariska bourbonproducenten Heaven Hill från Kentucky släpper en vinnande duo i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget den 23:e februari, denna dubbellansering består av Evan Williams Single Barrel Vintage 2014 Straight Bourbon samt Elijah Craig Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon, sannerligen ett unikt tillfälle i Sverige.

Sedan 1935 har familjen Shapira styrt skutan kallad Heaven Hill Distillery i Kentucky, från tiden strax efter förbudstiden in i det moderna nuet. Ledstjärnan har alltid varit densamma i form av yrkesskicklighet och kvalitet under hela resan. Heaven Hill är en världens största producenter av Bourbon och besitter mycket stor lagringskapacitet. Det är med glädje vi kan berätta om följande whiskey som i dubbellansering kommer till Systembolaget:

Evan Williams Single Barrel Vintage 2014 Straight Bourbon är en speciell typ av årgångsbourbon som likt årgångsvin varierar från år till år. Här används endast noga utvalda fat som långsamt lagrats i traditionella lagerhus där naturen får sätta temperaturen och på så vis påverka faten. Evan Williams Single Barrel Vintage 2014 Straight Bourbon är även en hyllning till entreprenören Evan Williams som 1783 startade det första destilleriet i Kentucky invid Ohioflodens strand. Genom noggrann uppföljning av faten kan man via etiketten se precis vilket fat whiskyn kommer ifrån samt destilleringsår.

Produktinfo Evan Williams Single Barrel Vintage 2014 Straight Bourbon

Doft: Råsocker, ek, rostat bröd.

Smak: Kryddiga ektoner i fin harmoni med honung, äpple och apelsin.

Avslut: Lång och fruktigt elegant med mjuka kryddiga toner.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 43,3%

Pris: 571 kr

SB artnr: 1123901

Lansering: 23:e februari 2023

Antal flaskor: 1200 st

 

Nästa ut från Heaven Hill Distillery är Elijah Craig Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon som även den är en hyllning till en av den amerikanska whiskeyindustrins riktiga giganter, nämligen pastorn Elijah Craig. Denna whiskeylegend sägs vara skaparen av metoden att bränna ekfaten på insidan för att karamellisera det naturliga sockret i eken. Denna metod gör att destillatet lättare får utbyte med fatet och låter ett naturligt utbyte av smak och doft ske under lagringen. Elijah Craig Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är en whiskey som buteljeras i sin mest naturliga form utan att justeras i alkoholhalt eller genomgå kylfiltrering. Denna whiskey är ett rejält kraftpaket på 60,5% och är lagrad på traditionellt vis i luftiga lagerhus.

Produktinfo Elijah Craig Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon

Doft: Kola och rostad ek, äpplen, apelsin.

Smak: Vanilj, svartpeppar och kanel.

Avslut: Elegant kryddighet som möts av nötiga vaniljtoner.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 60,5%

Pris: 1203 kr

SB artnr: 4130901

Lansering: 23:e februari 2023

Antal flaskor: 360 st

Om Producenten Heaven Hill Distillery

Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare. Till skillnad från stora delar av den övriga spritindustrin som domineras av stora, multinationella företag, så är det fortfarande den ursprungliga familjen Shapira som äger och driver företaget.

Efter att ha börjat från noll med obefintligt lager, innehar Heaven Hill idag över 1 700 000 fat med egentillverkad bourbon på lagring. Tillverkningen har fortfarande sitt hjärta i Bardstown i delstaten Kentucky. Namnet Heaven Hill kommer från William Heavenhill som ägde marken där destilleriet ligger. Det sägs att Heavenhill föddes år 1783 vid ett vattenfall i närheten, mitt under en attack av fientligt sinnade urinnevånare.

Heaven Hill månar extremt mycket om sin historia och står varje år värd för Kentucky Bourbon Festival. De uppkallar också flera av sina varumärken efter kända, lokala destillatörer såsom Elijah Craig och Evan Williams.

Från samma producent finns även följande whiskey på Systembolaget:

Evan Williams Bourbon Bottled-In-Bond

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 50,0%

Pris: 452 kr

SB artnr: 41401

 

Evan Williams Bourbon Bottled-In-Bond

Storlek: 200ml

Alkoholstyrka: 50,0%

Pris: 120 kr

SB artnr: 41404

 

Evan Williams Extra Aged

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 43,0%

Pris: 331 kr

SB artnr: 560

 

Larceny Wheated Bourbon

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 46,0%

Pris: 382 kr

SB artnr: 337

 

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon *NYHET 1/3 2023*

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 47,0%

Pris: 499 kr

SB artnr: 82472

Skrivet av Michael Karlberg 22 februari, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!