Dubbelt samlarsläpp från Tomintoul i Systembolagets exklusiva sortiment

1 september släpper Systembolaget två riktigt häftiga buteljeringar från det skotska Speyside destilleriet Tomintoul. Den första mycket exklusiva singelmalten, med nr 40795, är en Cask Strength Single Cask på 55,7% tappad från fat nummer 16, ett noga utvalt Oloroso Sherry Butt. Den andra whiskyn, med bolagsnummer 11394, är en mycket vällagrad och elegant 21-åring.

Denna härliga skapelse är rakt igenom lagrad på Bourbonfat. Bägge alster är samlarobjekt för den som önskar bygga upp en whiskykollektion av rang. Och för den som älskar att njuta förstklassig whisky är det bara att öppna upp buteljerna per omgående.

Tomintoul 15 Years Oloroso Sherry Single Cask lagrades initialt på bourbonfat under 9 år varpå man tappade över destillatet på ett speciellt utvalt ekfat som tidigare lagrat Oloroso Sherry. Hela processen har övervakats noga av destillerichefen Robert Flemming som säkerställt att de kräsna svenska whiskyälskarna fått ett toppenfat levererat till det exklusiva släppet på Systembolaget. Whiskyn destillerades den 9 augusti 2004. Whiskyn är en Single Cask som levererat totalt 642 flaskor. Naturligtvis är detta en icke kylfiltrerad whisky där alla naturliga smaker bevarats optimalt. Whiskyn tappades på flaska direkt från fatet i juni 2020. Detta är en Cask Strength på tuffa 55,7% alkoholhalt. Flaskorna är vackert förpackade i en tub, individuellt numrerade och fatnumret anges på etiketten. Nr 40795. Pris på hyllan på Systembolaget ligger på 1 599 kr.

Tomintoul 21 Years är en äldrande skönhet som vilat på bourbonfat i minst 21 år på destilleriet. Robert Flemming har i detta fall satsat på en klassiker där bourbonfatet får agera som garant för en smak som är rakt igenom typisk för skotsk maltwhisky av bästa sort. Nr 11394. På Systembolaget kostar 21-åringen 1 379 kr.

Efterfrågan på Tomintoul är strykande. Senaste exklusiva släppet från Tomintoul på Systembolaget, den 13 augusti, sålde slut på mindre än 2 dagar. Släppet var en numrerad Single Cask med en och upplagan om 360 flaskor – Tomintoul Port Pipe 15 Years Single Cask. Nr 11610, pris 1 599 kr.

Fakta om destilleriet
Tomintoul byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet hämtar sitt vatten från den gamla källan Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Byn Tomintoul har omkring 300 invånare och är en av Skottlands högst belägna byar och till och med den högst belägna byn i regionen Highlands. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att destillera och lagra whisky vilket ger Tomintoul dess unika karaktär. I princip varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup.

Fakta släpp 1: Tomintoul 15 Years Oloroso Sherry Single Cask
Alkoholhalt: Icke kylfiltrerad whisky på Cask Strength med en alkoholhalt på 55,7%.
Nr: 40795.
Antal flaskor: 642
Fat: nr 16
Doft: Smörkolasötma, nötighet samt inslag av karamelliserad grädde.
Smak: Sherry i förgrunden samt nötter, vanilj och torkad frukt.
Avslutning: Lingering notes of toffee apples, baked custard and vanilla. Långvariga avslutning med noter av toffee, äpplen samt vanilj

Fakta släpp 2: Tomintoul 21 Years
Alkoholhalt: 40%.
Nr: 11394.
Antal flaskor: 660
Doft: Utstrålar en underbar mognad. Apelsindoftande honung, sommarfrukter och nyklippt hö samt nogatsötma.
Smak: Subtil balans mellan maltig sötma och kryddig ek. Fruktkompott med toner av tobak. Smaken är elegant men samtidigt delikat komplex.
Avslutning: Torr ihållande avslutning som dröjer länge med en accelererande men ändå angenäm kryddighet.

Destillerichef: Robert Flemming
Vattenkälla: Ballantruan Spring

Skrivet av Michael Karlberg 25 augusti, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!