Skotska Innis & Gunn lanserar för tredje året i rad en syrlig Scottish Cherry Kriek

Den 11 augusti släpper skotska bryggeriet Innis & Gunn för tredje året i rad en mycket speciell utgåva, en modern twist på en klassisk belgisk kriek, nämligen Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek. Detta syrliga öl är fyllt med utsökt smak av lokalproducerade körsbär och totalt släpps en begränsad upplaga om 5 000 flaskor som väntas ta slut fort på Systembolagets hyllor. Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek 5,1% har artikelnummer 1039203 och priset är 39:90 kr.

Innovationsandan har flutit genom Innis & Gunns ådror sedan 2003, då Dougal Gunn Sharp först skapade sin revolutionerande fatlagrade ale, The Original. Detta blev en helomvändning inom brittisk bryggning och introducerade toner av whiskyfat på ett sätt som aldrig tidigare setts i öl.

Sedan dess har Innis & Gunn årligen lanserat ett flertal begränsade upplagor där man experimenterat med fatlagring och i juni släpps för tredje året Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek.

Receptet till Innis & Gunns Kriek är baserat på deras prisbelönta Lager, man använder sig utav alemalt, lagermalt, nakenhavre och kristallmalt, sedan tillsätts färska, mosade körsbär odlade och plockade under Perthshire-solen. Ölet får sin speciella syrliga smak genom att mjölksyrabakterier tillsätts med en metod kallad ”kettle souring”, för att ge en livlig syrlighet till sötman som kommer av körsbären och malten.

Det sista steget är en kort fatlagring med second fill single malt whiskyfat för att lägga till ytterligare djup och nyans.

Dougal Gunn Sharp, grundare och bryggmästare, Innis & Gunn sa:

”Det som började som ett slumpmässigt möte för några år sedan när vi upptäckte dessa härligt fullmogna körsbär som växte några kilometer från vårt bryggeri, har nu blivit en eftertraktad årlig ölutgåva i begränsad upplaga. Körsbärsodlingssäsongen är kort, och vi vill respektera säsongsmässigheten och härkomsten av den genom att bara släppa denna öl på sommaren.

”Många belgiska Kriek-öl bryggs på en mörk ölbas, vilket ger en fyllig och nästan chokladig smak.  Jag ville i stället hylla doften av våra körsbär från Perthshire – vilka vi köpte två ton av till årets upplaga.  Kriek är baserad på vår prisbelönta lager och sätter på så sätt körsbären på piedestalen de förtjänar.”

Innis & Gunn Kriek har fatlagrats för att bygga lager av djup, med en balans av körsbärssötma, inslag av ek och en uppfriskande syrlig finish.  Ölet visar upp en fyllig arom av körsbär, tillsammans med toner av vanilj, krydda och ek – vilka alla sedan följer med in i smaken.

Så få som 5 000 flaskor Scottish Cherry Kriek kommer att finnas tillgängliga på utvalda Systembolag från och med fredagen den 11 augusti.

 

Produktfakta Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek

DOFT: Fylld med söt körsbärsdoft, vaniljnoter, krydda och ek

SMAK: Moget körsbär, vaniljsötma, fylliga toner av ek med en syrlig balans

AVSLUTNING: Ren, balanserad och uppfriskande

HUMLE: Aurora

ALKOHOLHALT: 5,1%

FORMAT: 330 ml glasflaska

ART NR: 1039203

PRIS: 39,90 KR

LANSERING: 11 AUGUSTI

Skrivet av Michael Karlberg 21 juli, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!