Hattrick från Heaven Hill Distillery.

Den legendariska bourbonproducenten Heaven Hill från Kentucky släpper en vinnande trio på Systembolaget, denna trippellansering består av Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 (18 maj) Straight Bourbon, Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon (6 juli) samt den mytomspunna Pikesville 6 Years Straight Rye (18 maj), sannerligen ett unikt tillfälle i Sverige.

Sedan 1935 har familjen Shapira styrt skutan kallad Heaven Hill Distillery i Kentucky, från tiden strax efter förbudstiden in i det moderna nuet. Ledstjärnan har alltid varit densamma i form av yrkesskicklighet och kvalitet under hela resan. Heaven Hill är en världens största producenter av Bourbon och besitter mycket stor lagringskapacitet. Det är med glädje vi kan berätta om följande sorter som i en unik trippellansering kommer till Systembolaget:

Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är en speciell typ av årgångsbourbon som likt årgångsvin varierar från år till år. Här används endast noga utvalda fat som långsamt lagrats i traditionella lagerhus där naturen får sätta temperaturen och på så vis påverka faten. Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är även en hyllning till entreprenören Evan Williams som 1783 startade det första destilleriet i Kentucky invid Ohioflodens strand. Genom noggrann uppföljning av faten kan man via etiketten se precis vilket fat whiskyn kommer ifrån samt destilleringsår.

Produktinfo Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon

Doft: Råsocker, ek, rostat bröd.

Smak: Kryddiga ektoner i fin harmoni med honung, äpple och apelsin.

Avslut: Lång och fruktigt elegant med mjuka kryddiga toner.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 43,3%

Pris: 569 kr

SB artnr: 4088001

Lansering: 18:e Maj

Antal flaskor: 1200 st

Nästa ut från Heaven Hill Distillery är Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon som även den är en hyllning till en av den amerikanska whiskeyindustrins riktiga giganter, nämligen pastorn Elijah Craig. Denna whiskeylegend sägs var skaparen av metoden att bränna ekfaten på insidan för att karamellisera det naturliga sockret i eken. Denna metod gör att destillatet lättare får utbyte med fatet och låter ett naturligt utbyte av smak och doft ske under lagringen. Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är en whiskey som buteljeras i sin mest naturliga form utan att justeras i alkoholhalt eller genomgå kylfiltrering. Denna whiskey är ett rejält kraftpaket på 61,1% och är lagrad på traditionellt vis under 12 år.

Produktinfo Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon

Doft: Kola och rostad ek, äpplen, apelsin.

Smak: Vanilj, svartpeppar och kanel.

Avslut: Elegant kryddighet som möts av nötiga vaniljtoner.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 61,1%

Pris: 1199 kr

SB artnr: 4087901

Lansering: 6 Juli

Antal flaskor: 360 st

Avslutningsvis som kommer här en mytomspunnen gigant som länge har efterfrågats av suktande bourbondrickare i Sverige nämligen: Pikesville 6 Years Straight Rye. Denna rågwhiskey har även den producerats vid Heaven Hill Distillery i Kentucky. Pikesville 6 Years Straight Rye är en whiskey av den speciella typ som började produceras i Maryland under slutet av 1800-talet. När förbudstiden var över i USA så fanns inga producenter kvar av denna unika whiskeystil fram tills det att Heaven Hill bestämde sig att axla manteln för att blåsa nytt liv i denna mycket smakrika whiskey. Endast utvalda fat från speciella lägen i lagerhusen som fyllts med rågwhiskey används till Pikesville 6 Years Straight Rye. Det krävs yrkesskicklighet och mycket tid för att bemästra konsten kring rågwhiskey.

Produktinfo Pikesville 6 Years Straight Rye

Doft: Kokos och rökig ek.

Smak: Torr och kryddig, toner av råg och nejlika.

Avslut: Mjukt och fylligt, kanel och kardemumma.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 55,0%

Pris: 999 kr

SB artnr: 4087801

Lansering: 18:e Maj

Antal flaskor: 600 st

Om Producenten Heaven Hill Distillery

Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare. Till skillnad från stora delar av den övriga spritindustrin som domineras av stora, multinationella företag, så är det fortfarande den ursprungliga familjen Shapira som äger och driver företaget.

Efter att ha börjat från noll med obefintligt lager, innehar Heaven Hill idag över 1 700 000 fat med egentillverkad bourbon på lagring. Tillverkningen har fortfarande sitt hjärta i Bardstown i delstaten Kentucky. Namnet Heaven Hill kommer från William Heavenhill som ägde marken där fabriken ligger. Det sägs att Heavenhill föddes år 1783 vid ett vattenfall i närheten, mitt under en attack av fientligt sinnade urinnevånare.

Heaven Hill månar extremt mycket om sin historia och står varje år värd för Kentucky Bourbon Festival. De uppkallar också flera av sina varumärken efter kända, lokala destillatörer såsom Elijah Craig och Evan Williams.

Från samma producent finns även följande whiskey på Systembolaget:

Evan Williams Bourbon Bottled-In-Bond
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 50,0%
Pris: 389 kr
SB artnr: 414

Evan Williams Extra Aged
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 43,0%
Pris: 319 kr
SB artnr: 560

Larceny Wheated Bourbon

Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 46,0%
Pris: 399 kr
SB artnr: 337

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 47,0%
Pris: 569 kr
SB artnr: 82472

Rittenhouse Rye Whiskey Bottled-In-Bond
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 50,0%
Pris: 549 kr
SB artnr: 83293

Skrivet av Michael Karlberg 11 maj, 2021

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!