Teeling – Whiskeyn bakom Innis & Gunn Kith & Kin

I mars släppte Innis & Gunn en limiterad stout lagrad på irländsk whiskeyek. Ölen fick namnet Kith & Kin, som betyder vänner och familj, och var det första samarbetet mellan Innis & Gunn och ett namngivet destilleri, det irländska craft-destilleriet Teeling Whiskey. Teeling’s valde ut några av sina bästa fat som användes vid lagring av sin flaggskeppswhiskey Small Batch Rum Cask och skeppade dem till det skotska succébryggeriet.

Samarbetet resulterade i en gudabenådat god stout med äkta skotsk och irländsk touch. Under 2017 kommer Teeling släppa en stoutfatslagrad whiskey som är lagrad på samma fat som Innis & Gunn’s Kith & Kin. Ett fantastisk exempel på Innis & Gunn’s och Teelings experimentlusta och nyfikenhet tycker vi. Ölkollen valde att titta lite närmare på den Irländska trendwhiskeyn som är på mångas läppar just nu.

The Teeling Whiskey Company är Irlands ledande, familjeägda och oberoende whiskeyproducent och har fått otroligt fina recensioner för sin whiskey på flertalet internationella whiskytävlingar.Företaget drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack Teeling och Stephen Teeling och defakto Irlands mest omtalade destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft-destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

Teeling Distillery har blivit överösta med internationella priser för sin craft-whiskey den senaste tiden. Bland annat har destilleriet tilldelats pris som årets bästa whiskeyattraktion 2016 vid World Whisky Awards. Från och med september kan äntligen svenska konsumenter njuta av Teeling och denna delikata non-chilled-filtered tappning som slutlagrats på handplockade romfat.

Teelings flaggskepp, Small Batch Rum Cask är en non-chilled-filtered  (icke kylfiltrerad) blend av single malt och grain whiskey som slutlagrats på handplockade romfat från västindien. Alkoholhalten ligger på 46% vilket ger whiskeyn en extra smakkyss och ett härligt bett. Whiskeyn bjuder vidare på dofter av vanilj och en kryddig romsötma. Smaken är frisk, ungdomlig och len men samtidgt ovanligt djup. Den har en balanserad sötma med tydliga toner från romfatslagringen. Riktigt hög kvalitet tycker vi på Ölkollen speciellt med tanke på priset. Whiskeyn finns i Systembolagets fasta sortiment, nr 463 och kostar 331 kr.

Ett framgångsrikt 2016 för Teeling.

2016 var verkligen ett vinnande år för Teeling Whiskey. 2016 vann man flertalet medaljer på den prestigefyllda tävlingen World Whiskies Awards, som är en av de främsta tävlingar när det gäller kvalitetswhiskey från hela världen. Vid Spirit’s Master Awards 2016 slog man till och vann guld i alla kategorier.

Medaljregnet fortsätter 2017.
Teeling har inlett året som man avslutade 2016. I slutet av mars tog Teeling hem två nya priser på World Whiskies Awards. Destilleriet vann guld för både World’s Best Irish Single Grain och World’s Best Irish Single Malt.

Priser vunna av Teeling Whiskey under 2016 & 2017:

World Whiskies Awards 2017
Teeling Single Grain – World’s Best Irish Single Grain
Teeling Single Malt – World’s Best Irish Single Malt

World Whiskies Awards 2016
Teeling Single Grain – World’s Best Grain Whisky
Teeling Single Malt – Best Irish Single Malt (No Age Statement)
Teeling Revival Single Malt – Category Winner- Irish Single Malt 13 to 20 Years (Revival)
Teeling 24 Year Old – World’s Best Irish Single Malt

Spirit’s Masters Awards 2016 – Irish Whiskey Masters 2016
Teeling Single Grain – GOLD medal
Teeling Small Batch – GOLD medal
Teeling Single Malt – GOLD medal
Teeling Revival Single Malt Volume 2 – GOLD medal
Teeling Distillery Spirits Of Dublin Poitin – MASTER medal

Ultimate Spirits Challenge 2016
Teeling Single Grain – 93 points, Excellent Highly Recommended – Chairman’s Trophy (Single Grain)
Teeling Single Malt – 92 points, Excellent Highly Recommended

IWSC 2016
Teeling Whiskey Madeira Single Cask – Silver Outstanding 2016
Teeling Whiskey – The Spirit of Dublin Poitin – Gold 2016
Teeling Whiskey Small Batch -Silver Outstanding 2016

Stockholm Beer & Whiskey Festival 2016
Teeling Whiskey Single Grain Wine Cask – Bronze 2016

Skrivet av Michael Karlberg 6 april, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!