Innis & Gunn släpper rökig ale lagrad på whiskyfat från legendariska Islay

Den 13 mars släpper skotska Innis & Gunn en mycket speciell utgåva med inspiration från sina skotska rötter och den skotska whiskyvärlden, närmare bestämt ön Islay. Innis & Gunn Islay Whisky Cask är lagrad på speciellt utvalda ekfat som tidigare lagrat rökig whisky. Totalt släpps en strikt begränsad upplaga om 25 000 flaskor som väntas ta slut fort på Systembolagets hyllor. Smaken av denna rökiga amber ale är fyllig och mycket speciell. Innis & Gunn Islay Whisky Cask säljs i en fin presentförpackning och har nummer 1170503. Pris 29:90 kr.

Innis & Gunn, en pionjär inom fatlagrad öl, har hämtat inspiration från den skotska whiskyvärlden för att skapa Islay Whisky Cask. Öl har vanligtvis fyra ingredienser – malt, humle, jäst och vatten men för Innis & Gunn är ekfatet den femte ingrediensen. När fatet används på rätt sätt och matchas med rätt ölstil tillför fatlagringen en ny dimension i arom och smak. Innis & Gunn kallar detta för  – det femte elementet.

Innis & Gunn Islay Whisky Cask är den första utgåvan i Atlas-serien – en serie unika öl i begränsad upplaga inspirerade av ekfatslagrade destillat från hela världen. Med serien tar bryggaren Dougal Sharp med oss på en resa där första stoppet blir ön Islay, den robusta, nästan overkliga ö världsberömd för sin distinkta, rökiga single malt whisky.

Innis & Gunn Islay Whisky Cask har absorberat alla djupa smaker från eken och den distinkt rökiga whiskyn som tidigare legat på faten. Ölen du får uppleva har en härlig smak av rök och torv, havssalt och bränd karamell i kombination med frukt.

Dougal Gunn Sharp, grundare och master brewer på Innis & Gunn, säger:

”Islay Whisky Cask har verkligen tagit till sig miljön från ön som har inspirerat den. Det mustiga torvlandskapet, den salta havsluften, århundradena av hantverk, allt detta ger whiskyn sina distinkta, komplexa smaker. Det är dessa smaker som vi försökte fånga i vår öl. Skotsk whisky i världsklass möter vår värld av skotsk öl, för att skapa en limiterad upplaga öl som är djärv, utmanande och väldigt väldigt speciell. Islay Whisky Cask är det perfekta ölet för att värma själen och njuta av under den återstående vintern.”

Islay Whisky Cask kommer att finnas i Systembolagets butiker den 13 mars 2020.

Artikelnummer: 1170503.

Pris: 29:90 kr.

Alkoholhalt: 7,4 %.

Flaska 330 ml.

Produktfakta

DOFT: Karamelliserad ananas, torvrök och vanilj med en blommig hint.

SMAK : Fyllig och lyxig. Färska päron, karamell och kokosnöt balanseras av rök- och mineraltoner.

AVSLUTNING: Värmande och intensiv men balanserad. Mältat korn, torvrök och tobak sammanflätas och dröjer kvar i gommen.

MALT: Ale malt, chokladmalt

HUMLE: Super styrian

ALKOHOLHALT: 7,4%

IBU: 28

FORMAT: 330 ml flaska som säljs i presentförpackning

Om Innis & Gunn

Sedan starten 2003 har Innis & Gunn vuxit till att bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika internationella craft bryggerier. Bryggeriet är en pionjär inom ekfatslagrad öl och använder två metoder för att smaksätta sin öl; dels genom lagring av öl i ekfaten och dels genom ett innovativt sätt att lägga faten i ölen utvecklad av bryggmästaren och grundaren Dougal Gunn Sharp. Se hur Innis & Gunn smaksätter sin öl här.

Innis & Gunn har vunnit över femtio priser under det senaste decenniet. Nyligen vann de Scottish Brewery of the Year i New York International Beer Competition 2019, samt guld i både prestigefulla Monde Awards 2017 och i Scottish Beer Awards 2018.

Skrivet av Michael Karlberg 10 mars, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!