Innis & Gunn Hopped Bourbon Cask – Limiterad Red ale lagrad i torrhumlade bourbonfat

Nu kommer ett helt nytt limiterat släpp från det Skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn. Hopped Bourbon Cask är en red ale lagrad på speciellt utvalda bourbonfat. under lagringprocessen på fat har man tillsatt en spännande mix av torrhumlesorterna Ahtanum, Hallertau och Hersbruker. 40 000 flaskor kommer till Sverige under detta strikt begränsade släpp den 7 oktober. Pris 29.90 kr. Nr 11969.

Kombinationen av fatlagring och torrhumling direkt på fat har den experimentella bryggaren Dougal Sharp aldrig provat förut. resultatet blir en mustig bryggd med en djup smakbild. Eftersmaken är tydligt humlearomatisk och dröjer sig kvar länge.

Innis & Gunn Hopped Bourbon Cask säljs i en exklusiv presentförpackning designad av illustratören Iain McIntosh och väntas bli samlarobjekt.

Jag har bryggt flera bourbonfatslagrade ales tidigare, men det här är första gången som vi har torrhumlat ölet under mognadsprocessen och dessutom är detta vår första red ale. Humlemixens Sammansättningen och sötman från bourbonfaten skapar en häftig smakupplevelse. Framförallt ger denna öl en kvardröjande eftersmak som gör njutningen långvarig, berättar Bryggmästaren och grundaren Dougal Sharp.

Hopped Bourbon Cask Ale är bryggd med malttyperna Pale Ale, Crystal, vete och råg.

Smakprofilen i Innis & Gunn känns igen med en härlig sötma och humlesorterna ger ölen toner av apelsin och inslag av hö. Men det är framförallt i eftersmaken som humlesorterna lämnar sitt avtryck i en lång kvardröjande och torr eftersmak.

Imperial Red Ale är vår första torrhumlade fatlagrade ale, men det kommer definitivt inte att bli vårt sista. Vi kommer fortsätta att experimentera med olika typer av humle och lagringstider på fat. Det ska bli väldigt kul att höra vad våra trogna fans kommer tycka om denna öl, avslutar Dougal Sharp.

Innis & Gunn kommer att delta på Stockholm Beer & Whisky Festival den 29 september – 1 oktober samt den 6 – 8 oktober.

 

Artikelnummer: 11969

Pris: 29,90 SEK

Alkoholhalt: 7,4%

Storlek: 330 ml

Malt: Pale Ale, crystal, vete, råg

Humle: Hallertau, hersbruker och ahtanum

Lagring: Lagrad på first fill bourbonfat

 

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärken i Sverige och bästsäljande av brittiskt flasköl i Kanada. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.

Skrivet av Michael Karlberg 23 september, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!