Chimaystipendiet och drömresan till Beligen

Förra året utlyste Ölkollen och tidningen Allt om Whisky & Öl ett utbildnings- och resestipendium tillsammans med importören Tomp och Chimay som en chans och möjlighet för den ölintresserade att få lära sig mer om det ädla trappistölet och för att förkovra sin ölkunskap. Vi gläntar på dörren och tittar in på hur resan var för de utvalda.

Text: Emma Andersson
Foto: Linus Pettersson

Resan gick av stapeln i vintras när två charmiga, taggade och förväntansfulla personer landade i Bryssel. Resan till Belgien var som gjord för just dessa två. Det skulle bli en intensiv resa under ett par dagar under ledning av Chimays egen Brand Ambassador Fabrice Bardon. Det är i södra Belgien nära gränsen till Frankrike som man finner klostret Notre Dame de Scourmont där man producerar ölet Chimay.

 

Bland de många som ansökte så var det just dessa två som stack ut. En av dem var Birger Wikström. Han bor i Pixbo utanför Göteborg tillsammans med sin fru och sina två barn. Han jobbar som delikatessansvarig på ICA Maxi Göteborg och driver även ett dryckesprovningsföretag. Inte så dumt att få chansen att utöka sin kunskap ytterligare om öl på kuppen. Intresset för hembryggning och sin stora fascination för öl i allmänhet har gjort att hungern att få veta mer aldrig verkar sina. Han berättar för oss hur han konstant surfar runt på bloggsidor om öl och läser böcker. Det slutar inte där för vi får inte glömma poddarna om öl som han tar sig igenom också nästan dagligen.

Birger Wikström

Birger Wikström

”Jag lärde mig varför Chimay är så speciell. Det är otroligt vad brygden, varumärket och personalen betyder för Belgien.”

Den andra utvalda stipendiaten, Malin Edman Brogarth, bor i Gnesta och har stenkoll på destillering. Malin är en sann entreprenör som jobbar hårt som få.  Som Master Destiller på Gnesta bränneri utvecklar hon egna produkter men ger även företag möjligheten att skapa egna snaps vilket har varit ett uppskattat initiativ. En av dem som tagit till vara på denna chans är Stadshuskällaren i Stockholm. Som ung kvinna har hon hunnit med massor och under sina resor runt om i världen växte hennes intresse även för öl. Hon jobbade under en längre tid som bartender för en belgisk bar i Australien. Det här med att hälla upp en öl på bästa vis är med andra ord inte något nytt för henne. Att få följa med och besöka Chimaybryggeriet och trappistklostret beskrev hon som en »Once in a lifetime«-chans. Även hennes begär att få veta ännu mer efter resan har vuxit sig om möjligt ännu större. Det ska bli spännande att se vad Malin kommer kunna använda sina nya kunskaper till i framtiden.

Malin Edman Brogarth

Malin Edman Brogarth

”Största insikten var egentligen att Chimay har det som många hantverksbryggerier längtar efter. En plats och ett syfte.”

Fabrice Bordon från Chimay berättade under hela bilresan från Bryssel anekdoter och spännande historier från klostret och man kan inte låta bli att häpna över vad trappistmunkarna har åstadkommit sedan de satte sin fot här för första gången vid 1800-talets mitt. Idag är det inte lika lätt med återväxt i klostret men det finns sätt. Enbart ett dussin munkar bor idag i klostret men Fabrice känner ingen oro för dess existens. Det är ju inte bara personer från Belgien och området som blir trappister utan klostret har många systerkloster runt om i världen som fyller på och ser till att Notre Dame de Scourmont hålls vid liv.

Fabrice Chimay

Fabrice Bordon guidar runt på bryggeriet

Fabrice Chimay

Det är få förunnat är att få komma in i bryggeriet och de två stipendiaterna gick runt med nyfikenhet. Fabrice visar runt och glömmer inga detaljer. Det är ett bryggeri som visas upp med stolthet av Fabrice. Ett renare får man leta efter. Det är något speciellt att få chansen att gå runt utan stora grupper av turister och bara grotta ned sig i detaljer och frågor. Man förstår att Chimays bryggeri inte är gjort för stora grupper och mängder av turister för stråken och rummen i byggnaden är inte designade för folk i rörelse utan snarare gjorda för att fokus faktiskt ligger på produktion och funktion.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Allt om Whisky & Öl.

 

Resan till Chimay 3

Skrivet av Michael Karlberg 8 april, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!